close
crypto-c
  • какво е криптовалута:

Криптовалутата е цифров актив разработен с цел да се извършват транзакции чрез криптография за обезпечаване на трансфера и валутата. Криптовалутата също се нарича алтернативна валута.

  • история на Биткоин:

Биткоина става първата децентализирана криптовалута през 2009-а. Той използва криптографската хаш функция SHA-256, като “proof-of-work” схема. В началото стойността на Биткоина се определя от хората по форумите. Най-сериозната сделка по онова време е била поръчка на пица на стойност 10 000 биткоини. Малко след това се създава първата Биткоин борса Mt. Gox. Така Биткоина вече може да се разменя за други валути, продукти или услуги…дори и на черния пазар в интернет. Според изследване на Кеймбриджския университет – през 2017 година има между 2.9 – 5.9 милиона потребители използващи цифров портфейл. В началото на 2016, над 100 000 търговци и разпорстранители приемат Биткоин като разплащателно средство.

  • как да създадете криптовалута / Биткоин:

Това е чисто математичен процес – наречен “копаене”. Платежните единици биткойн се създават като възнаграждение за извършена изчислителна работа по криптиране, при която потребителите проверяват съществуващите блокове от блоковата верига и създават нови с помощта на изчислителната мощ на компютрите си. За да е легитимен, всеки блок трябва да съдържа доказателство за извършената работа, което подлежи на проверка от другите участници, когато на свой ред получат нов блок за изчисление.

В наши дни генерирането на Биткоин е доста трудно. Затова много хора преминаха на добиването на алтернативни валути (Lightcoin, Ethereum, ZCache). Софтуера за “копаене” обикновено използва графичната карта на компютъра ви (много по-ефективно отколкото процесора). Компютрите които се използват само за тази цел се наричат – ригове. Много хора използват компютри с повече от 1 видео карта включена към дънната платка (обикновенно с по 6 видео карти).

  • цифрови портфейли:

Потребителите могат да съхраняват, изпращат и да приемат Биткоини (или други цифрови валути) чрез така наречените портфейли. Те могат да бъдат инсталирани на персонален компютър, мобилно устройство или като интернет приложение.

  • използване на криптовалута:

    Представители на централната банка заявяват че усвояването на криптовалути като Биткоина, поставя значително предизвикателство за големите банки. С нарастване на употребата на криптовалути, има вероятност за загуба на доверие в традиционните валути. Гарет Мърфи, високопосавен банков служител заявява –

“широкото използване на криптовалути ще затрудни статистическите агенции да събират информация за икономическата активност на населението, които статистики се използват от правителствата за раздвижване на иконимиката.”

препатка: https://bitcoinmagazine.com/articles/central-banks-face-new-dilemmas-in-the-era-of-bitcoin-and-digital-currencies-1458926351/

    Компания на име “Robocoin”, пуска първия банкомат в САЩ през февруари 2014. През май 2017 вече имаме над 1200 банкомата из целият свят.

    С нарастване на популярността на онлайн валутите, така нараства и притеснението от нерегулирани P2P транзакции които могат да доведат до заплаха за обществото. Притеснения че алтернативните валути могат да станат средство за анонимни престъпни дейности. Криптовалутите се разпространяват без никакви регулации и това привлича вниманието на криминално проявени лица които търсят да избегнат такси или да “изперат” парите си. Криптовалутите са широко разпространени в черните онлайн пазари като “Силк Роад”. Оригиналния “Силк Роад” беше затворен през октомври 2013 и досега има 2 нови версии и все още е активен: https://silkroaddrugs.org/guide-on-how-to-access-the-silk-road-3-0/

В годината в която беше затворен “Silk Road”, броя на черните пазари нарастна от 4 на 12, както и предлагането на наркотици там от 18 000 на 32 000. Черните пазари работят чрез защитена мрежа наречена “Тор”: https://www.torproject.org/

  • ситуацията днес:

Криптовалутите се използват извън банковия надзор и парламентарни институции. И докато тази децентрализирана алтернатива на размяна е в начален стадии на развитие, тя има потенциала да предизвика съществуващата парична система. Статистиката сочи че през юни 2017-а капитализацията на пазара на криптовалути възлиза на над 100 милиарда долара.

https://coinmarketcap.com/charts/

Днес съществуват около 1 000 цифрови валути: https://coinmarketcap.com/all/views/all/

Стартиращи компании набират капитал чрез киптовалути, като само за първото полугодие на 2017-а е на стойност 1.27 милиарда. http://www.cnbc.com/2017/07/18/startups-raise-record-1-point-27-billion-selling-bitcoin-other-cryptocoins.html

А ето и списък с компании използващи криптовалути: https://angel.co/cryptocurrency-2

  • цена на Биткоин:

Цената на Биткоин-а се определя изцяло по закона на търсенето и предлагането. Или с други думи цената му се определя от това до колко на пазара са готови да платят за него. Ако повече хора искат да го купят – цената върви нагоре, ако повече хора го продават – цената пада надолу. В последни дни наблюдаваме голямо колебание в цената му. Колкото по-голяма волативност има, толкова е по-голям риска от това да загубим или спечелим. Това негово качество е идеално за трйдърите на борсата и дори за рискови инвеститори, без значение дали са аматьори или професионалисти. Само през тази година стойността му се е удвоила. Но всъщност през цялата си история сме наблюдавали 4 такива пика на рязко качване на цената му.

Нестабилността на валутата може да я направи трудна за нормално използване. Поради тази причина търговците все още предпочитат стандартна валута. А тези които използват Биткоини, веднага след сделката си обръщат парите в стандартна валута, така риска да изгубят се свежда до минимум.

  •     слабости на цифровите валути:
  1. Изгубване на спестяванията си – пазите вашите Биткоини в цифров портфейл. Ако вашият компютър се повреди или бъде откраднат, тогава имате възможността да възстановите портфейла си използвайки фразата от 12 думи която сте я получили при създаването на този портфейл, но ако сте я изгубили и нея, няма начин как да си възвърнете това което е било вътре в него.
  2. Фалшиви Бикоин портфейли които крият зловреден софтуер
  3. Измами за бърза печалба – може да попаднете на предложение за съмнителна инвестиция с която да ви обещаят че ще удвоите парите си за 1 нощ. Измамниците лесно могат да разгласят офертата си чрез социалните мрежи до нищо неподозиращите потребители и след това да изчезнат с парите.
  4. Клауд Майнинг – Това е услуга при която заплащаш определена сума чрез която ти обещават че ще използваш дистанционно ресурси за генериране на криптовалута и само ще си прибираш печалбата, без да е нужно да инвестирате в скъпи видео карти или ASIC машини. През декември 2015 година притежателя на един такъв сайт който предлага криптовалута наречена Paycoin добиваща се през “облака”, е обвинен че всъщност не притежава никакъв център с хардуер за генериране на тази валута. И е измамил над 10 000 потребителя като е получил от тях 19 милиона долара.

Има и други методи, така че имайте в предвид че един пък след като сте направили превода, не може да си го поискате обратно.

  • бъдещето на цифровите валути

Почти всеки ден на хоризонта се появява нова цифрова валута, но само малка част от тях ще оцелее в бъдеще. Говорейки за 2017-а, все още сме далеч от това Биткоин-а или която и да е друга крипто валута да бъде разпозната официално като разплащателно средство. Можем само да спекулираме какво ще се случи по-нататък. Но повечето анализатори вярват че цената на Биткоина въпреки сериозните си колебания, ще върви само нагоре в сравнение с конвенционалната валута.

Tags : bitcoinminingкрипто валутацифров портфейл