close
Wi-Fi

WiFi 7: следващото поколение WiFi технология

Wi-Fi-7-1
При разработването на индустриален стандарт е изключително важно взаимно съгласувано решение. Често това е бавен, неефективен и разочароващ процес. Следователно е изненадващо, че наскоро и с бърза последователност, редица напредъци са постигнати от WiFi Alliance и Асоциацията за стандарти IEEE по отношение на 802 стандарта за безжични локални мрежи, по-известен като WiFi.

На първо място, има нов подход към именуването от WiFi Alliance. Това дава на потребителите по-лесни за разбиране условия за поддържана от WiFi технология и свързване на устройството с WiFi мрежа. Близо две десетилетия потребителите на WiFi трябваше да се справят с тромавите технически конвенции за именуване, за да определят дали устройствата им поддържат най-новите версии на WiFi. Сега системата за именуване е опростена, като WiFi поколенията са номерирани на най-важните нива на подобрение. Това означава, че 802.11n вече се нарича WiFi 4, 802.11ac вече се нарича WiFi 5, а 802.11ax е WiFi 6.

От технологична гледна точка обаче, може би дори по-важен е фактът, че IEEE вече е започнал да разработва технологията WiFi 7, въпреки че крайните точки на WiFi 6 едва сега започват да се предлагат на пазара от производителите.

WiFi 7 ще вземе предвид факта, че през следващите години видеото ще бъде доминиращият тип трафик. Според последния индекс за визуални мрежи на Cisco до 2022 г. IP видео трафикът ще представлява 82% от общия IP трафик в световен мащаб (както за предприятията, така и за потребителите). Това е повече от 75% дял през 2017 г. По-конкретно до 2022 г. видеото на живо ще представлява 17% от интернет видео трафика.

Освен това се очаква вътрешният WiFi трафик да се увеличи още по-бързо, тъй като 5G мобилните телефони узряват, тъй като е трудно 5G милиметрова радио вълна (mmWave) да проникне през стена. Терминът mmWave се отнася до частта от радиочестотния спектър между 24GHz и 100GHz с много къси дължини на вълната.

Тъй като по-голямата част от мобилните данни в света се предават от WiFi устройства, свързани към мрежи за достъп, новите модели на използване движат развитието на нова промяна на WiFi стандарта, известен като 802.11be Изключително висока пропускателна способност (EHT) или в новата формулировка, наречена WiFi 7 ,

Казано по-просто, WiFi 7 може да се счита за това, което бихте получили, ако приложите изискванията на 5G технологията към WLAN. Това е подходящо, тъй като се очаква WiFi 7 да се превърне в незаменима технология за 5G съдържание и да пренасочва 5G трафик към WiFi системата. Мобилните, фиксираните и кабелните доставчици вече използват WiFi като разширение или алтернатива на мобилните поради сравнително ниските им разходи за връзка.

С развитието на усъвършенствани технологии като 8K видео с високо качество (с 7680×4320 пиксела или четири пъти повече пиксели от 4K телевизор и 16 пъти повече с 1080p телевизор) и VR с висока разделителна способност (виртуална реалност) или AR (увеличена реалност) ), пропускателната способност на трафика на човек ще се увеличи до стотици гигабайта.

Името WiFi изключително висока производителност вече казва всичко. В сравнение с предишното поколение (WiFi 6, 802.11ax), WiFi 7 се очаква да поддържа до 30Gbps пропускателна способност, което е около три пъти по-бързо от WiFi 6 и може да надвиши два пъти броя на използваните честоти.

В допълнение групата за разработване на стандарти IEEE признава необходимостта от подобряване на забавянето на WiFi предаване и трептене за приложения в реално време, включително игри, VR, приложения за външни офиси, облачни изчисления и случаи на медицинска употреба, като закъсненията трябва да бъдат намалени до по-малко от 5 ms ,

В хода на работата на IEEE групата със сигурност ще възникнат допълнителни подробности. В хода на това развитие са необходими технологични решения. Ето само един пример:

Едновременно предаване и приемане в една и съща или в различни ленти
Едновременното предаване и приемане в една и съща лента се нарича операция в пълен дуплекс (IBFD). С IBFD, безжичен терминал може да предава и приема едновременно в една и съща честотна лента. Очаква се това да бъде осъществено с малки промени в стандарта 802.11. Сред предимствата му са: по-висока пропускателна способност, по-ниска латентност и откриване на сблъсък. Практическо ограничение на работата на IBFD е наличието на вътрешен шум, т.е. намесата, причинена от предавателя към неговия собствен приемник.

Използването на различни ленти обикновено се нарича многолентов пълен дуплекс. Той също така има потенциал да намали закъсненията в комуникацията и да увеличи пропускателната способност, като позволява асинхронна и едновременна работа на връзката / връзката надолу в отделни ленти. Ако тази функция е интегрирана с EHT, вероятно ще има минимално разделяне между каналите за низходяща и възходяща връзка, за да се избегнат смущения.

Друго по-фундаментално решение е колко бързо могат да бъдат приети стандартите за WiFi 7. Както бе споменато по-рано, големи промени в IEEE 802.11, като например: IEEE 802.11n или IEEE 802.11ax, шест години или повече, като процесът на разработване се състои от формиране на работна група, определяне на функционалностите, изготвяне и описание на процес на сертифициране.

Въпреки това, предвид бързите темпове на развитие на нови и съвместно съществуващи технологии, ускоряването на процеса би помогнало за по-бързото задоволяване на изискванията на пазара. Традиционалистите обаче твърдят, че групата за развитие може да постигне големи технически подобрения на много фронтове, ако може да се използва по-дълъг период на зреене.

Кой път в крайна сметка е ангажиран, ще покаже.