close
Wi-Fi

Wi-Fi 6

wifi6

Никога не е имало година като 2020 г. Новият начин на живот при работа, учене и игра вкъщи за мнозина означаваше засилена зависимост от Wi-Fi. Мрежите, на които се опирахме, също се управляваха от домакини, така че много от нас, които задават въпроси за скоростта на интернет в домовете си, понасяха тежестта на оплакванията на потребителите – Zoomers, геймъри, YouTube и фанатици на Netflix. За нас Wi-Fi 6E не можеше да дойде достатъчно скоро.

Всички ние сме имали проблеми с пренаселеността на Wi-Fi, било от плътността на конкуриращите се близки мрежи, търсенето на голям брой свързани устройства в нашите собствени мрежи или и от двете. Да, 2020 г. беше година като никоя друга, освен че поне добра част от 2021 г. може да изглежда доста подобна. Подобрението на Wi-Fi системите е добре дошла новина.

Миналата седмица имаше точно това, тъй като Wi-Fi Alliance официално обяви сертифицирането си за Wi-Fi 6E. Консорциумът от компании, стандартизиращи и популяризиращи Wi-Fi, създаде по-рационално етикетиране на поколенията, като замени серията 802.11 с един номер. 802.11ax стана Wi-Fi 6. По-старите технологии получиха същото третиране, както 802.11ac стана известен като Wi-Fi 5. Сет Коланер от VentureBeat го нарича „милостиво спартанското име“.

Wi-Fi 6 беше въведен преди време и въведе няколко важни подобрения, включително:

  • Множествен достъп с ортогонално разделяне на честотата (OFDMA) за намаляване на латентността както за трафика нагоре, така и за низходяща връзка в среда с голямо търсене
  • Многопотребителски многократен вход, многократен изход (многопотребителски MIMO) за увеличаване на предаването на данни по връзката надолу и свързване на повече устройства едновременно
  • Целево време за събуждане (TWT) за по-добра ефективност на мрежата и подобрен живот на батерията
  • 1024 режим на квадратурна амплитудна модулация (1024-QAM) за кодиране на повече данни
  • Предавайте формирането на лъча за по-високи скорости на предаване на данни

Функции и предимства на Wi-Fi 6E

Wi-Fi 6 също активира обхвата 6 GHz. Устройствата, работещи по този по-ранен стандарт, осигуряват един канал с широчина 160 MHz в обхвата 6 GHz.

„E“ в Wi-Fi 6E е удължен. С други думи, останалите 802.11ax протоколи се разширяват допълнително в 6 GHz спектър с добавянето на още шест 160 MHz канала.

На пръв поглед доста мекото добавяне на „разширения“ дескриптор за Wi-Fi 6E предполага, че тук не се случва много. Но производителността, от която зависим, обикновено се свежда до честотна лента. Wi-Fi 6E разширява високата честотна лента 6 GHz с фактор седем. По отношение на протоколите, еволюцията беше в прехода към Wi-Fi 6. Достъпът до чиста честотна лента се случва сега, когато започне приемането на Wi-Fi 6E.

Над 300 милиона устройства с активиран Wi-Fi 6E се очаква да бъдат доставени тази година. Според Робинсън FCC (Федералната комисия по комуникациите на САЩ) е била „визионерка“, за да види потенциала в предоставянето на Wi-Fi достъп до новия 6 GHz спектър. Wi-Fi Alliance се гордее с тяхната работа и тази на компаниите членки, а Робинсън отбеляза техния успех в осигуряването на съвместно съществуване в споделения спектър. Примери за съществуващи мрежи, с които Wi-Fi 6E трябва да играе добре, включват фиксирани безжични и отдалечени телевизионни емисии от точка до точка.

Регулаторният процес и бързото въвеждане на продукта са еквивалент на мрежата на Operation Warp Speed. Разработването на ваксина Covid-19 беше подготвено, за да защитим физическото ни здраве, но по-добрите мрежи може би са това, което лекарят е поръчал за психичното здраве.

Wi-Fi 6E се разширява в 6 GHz лента

А Wi-Fi мрежите може да направят много повече от това. Wi-Fi Alliance публикува блог на д-р Раул Кац, описващ няколко интересни точки за това как Wi-Fi подобрява нашата устойчивост в условията на пандемия. Една точка е документ, който предполага, че страните с добре развита дигитална инфраструктура виждат отрицателните дългосрочни икономически въздействия на пандемиите наполовина от другите.

Същността на съобщението за Wi-Fi 6E е програмата за сертифициране. Може да не се изисква много въображение, за да се осъзнае колко важно е сертифицирането за развиващ се стандарт, обхващащ много поколения внедрения, обхващащи различни обхвати, поддържащ мрежова сигурност срещу прониквания, като същевременно осигурява оперативна съвместимост на нови устройства със стари мрежи (и обратно) и съвместно съществуване други мрежи в споделени честотни ленти. Радвам се, че трябва само да пиша за това.

Ето официалното изявление на Робинсън:

„Сертифицирането на Wi-Fi Alliance за Wi-Fi 6E вече е на разположение, за да предостави на потребителите огромните предимства на Wi-Fi в 6 GHz лента, когато глобалният импулс се ускорява. Сертифицирането за Wi-Fi 6E е съществена съставка за успеха на Wi-Fi 6E и спомага за насърчаването на иновациите в световен мащаб и разнообразната, сигурна екосистема на устройствата. Wi-Fi 6E използва обширен спектър от 6 GHz, поддържащ до седем свръхшироки 160 MHz канали, за да достави многогигабитов Wi-Fi с ниска латентност на потребителите както в домашна, така и в корпоративна среда. Wi-Fi 6E блести, като осигурява висока производителност и ниска латентност за AR / VR, индустриална IoT, претоварени домашни мрежи или корпоративни мрежи с голям капацитет в гъста среда като транспортни центрове и стадиони. Wi-Fi Alliance очаква силен импулс на Wi-Fi 6E с над 300 милиона Wi-Fi 6E устройства, които излизат на пазара през 2021 г. “

Първите нови устройства, които излизат на пазара, са телефони, таблети и компютри. Тъй като тази рампа продължава, можем да очакваме представяне на телевизори и слушалки с изкуствена реалност до средата на 2021 година.

Всеки нов кръг от Wi-Fi сертифициране включва най-новата сигурност. За Wi-Fi 6E вече имаме WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3). Сигурността на мрежата става все по-загрижена за широк кръг потребители, а новите функции за сигурност ще помогнат за приемането на новия стандарт.

Wi-Fi 6E е нещо различно в сравнение с по-ранните стандарти и техните нужди за оперативна съвместимост. Новият протокол предлага чисто прекъсване от старата технология поради разширяването до нова честотна лента. Wi-Fi 6E не е необходимо да бъде обратно съвместим с по-ранните стандарти. Това трябва да ограничи още повече уязвимостите.

Докато много от нас страдат от пренаселени стари мрежи у дома, има много по-взискателни среди, които представят основните случаи на използване на Wi-Fi 6E. Например, помислете за усъвършенствани видео приложения, особено в изключително гъста среда като стадиони. В наши дни може да се чувства като тълпа у дома, но това не е точно футболен мач.

Както отбеляза Робинсън, завръщането на стадионите и концертните зали е амбициозно в този момент, но ако все пак се върнем, Wi-Fi 6E ще осигури много подобрено изживяване както за любителите на спорта на живо, така и за музиката. Поне ще стане, ако някога се върнем на тези места.