close
Хардуер

Tипове LCD панели

Philips_252B9_Monitor

Въведение

Повечето хора са запознати с факта, че мониторите се предлагат в различни разделителни способности и размери на екрана, могат да имат матова или лъскава повърхност на екрана и да предлагат специфични функции като честота на опресняване от 120 Hz и 3D възможности. Обхватът на дисплеите и вариациите в спецификацията могат да бъдат доста обезсърчително и още повече; на първо място не можете непременно да се доверите на цифрите „на хартия“. Един фундаментално важен аспект на LCD монитора, който ще диктува как се изпълнява и какъв вид задачи би бил най-добър при изпълнение, е типът панел. Въпреки че има различни подразделения, всички съвременни екрани обикновено попадат в една от трите категории с различни характеристики на изпълнение.

TN (Twisted Nematic) панели

От няколко години мониторът TN панел е най-повсеместният на пазара. Производителите често искат да посочат в своите спецификации дали се използва „алтернативен“ вид панел; ако се съмнявате, приемете че е TN. Общите атрибути включват относително ниски производствени разходи и относително високо ниво на отзивчивост; пикселите бързо променят състоянието си, което помага да се движат изображенията да изглеждат по-гладки. Някои Twisted Nematic дисплеи имат двойна обичайна честота на опресняване (120Hz вместо 60Hz), което им позволява да се възползват от технологиите на „активен 3D затвор“ и им позволяват да показват двойно повече информация всяка секунда за по-плавно игрово изживяване. Това отиде по-далеч сега, с по-новите издания, включващи 144Hz или по-висока честота на опресняване и целящи това чисто към флуидно 2D, а не 3D (стереоскопични очила) опит.

Въпреки че през годините е подобрил скокове и граници в този отдел, производителността на изображението често се счита за относителна слабост на технологията TN. Добрият TN монитор може да осигури отчетливо и жизнено изображение с уважаван контраст – обикновено 1000: 1 с деактивиран режим на „динамичен контраст“. Основният недостатък идва с относително ограничени ъгли на гледане. Те често са цитирани като 170 ° хоризонтално и 160 ° вертикално, което е само незначително по-ниско от това, посочено за други панелни технологии. Всъщност ще видите забележима промяна в цвета и дори „инверсия“, ако гледате екрана отстрани, но също и отгоре или отдолу, по-специално.

Особено, но не изключително при по-големите TN модели, относително ограничените ъгли на гледане всъщност оказват влияние върху производителността, ако и вие седите директно отпред. Очите ви заменят различни ъгли на видимост, ако наблюдавате центъра на екрана в сравнение с наблюдението на периферни области. Ще видите даден нюанс, представен по различен начин в зависимост от позицията му на екрана – най-вече ще бъде по-тъмен (по-наситена и по-възприемана гама) към горната част на екрана и по-светъл (по-малко наситена и по-слабо възприемана гама) към дъното. Поради това, точността и последователността на цветовете страдат, което ги прави лош избор за „цветно критична работа“ като дизайн и фотография.

Панели VA (вертикално подравняване)

Ако LCD мониторът се опитва да покаже черно, цветният филтър ще бъде разположен така, че възможно най-малко светлина (от всякакъв цвят) от подсветката да проникне. Повечето LCD монитори ще свършат разумна работа при това, но филтърът не е перфектен и затова черните може да не изглеждат толкова дълбоки, колкото би трябвало. Определена сила на VA панела е неговата ефективност при блокиране на светлината от подсветката, когато тя не е желана. Това дава по-дълбоки черни и по-високи съотношения на контраст около 2000: 1 – 5000: 1 с деактивирани режими на „динамичен контраст“ – няколко пъти по-високи от тези на другите LCD технологии. Те също така са по-малко податливи на „кървене“ или „замъгляване“ към краищата на екрана, което може да направи такива екрани добри кандидати за любителите на филми и приятни за използване за работа с общо предназначение. Такива проблеми все още могат, за съжаление, все още да измъчват някои единици от всякакъв тип панели.

Друго ключово предимство на VA е подобрените ъгли на гледане и възпроизвеждането на цветовете в сравнение с TN. Промяната в цвета на екрана и „извън ъгъла“ е по-слабо изразена, докато нюансите могат да се получат с по-голяма точност. В това отношение те са по-добри кандидати за „работа с критичен цвят“, но не са толкова силни в тази област, колкото IPS и свързаните с тях технологии, изследвани впоследствие. Намаляването на наситеността има при сравняване на сянка в центъра на екрана спрямо същата сянка към краищата или дъното на екрана от нормален ъгъл на гледане. Има и промяна в гамата, която е най-забележима при сивите, но може да се наблюдава и при други нюанси, като споменатата сянка изглежда доста по-светла или потъмнява с дори леко движение на главата. Някои модели VA почти имат ефект на „конус“ или „тунел“ поради тези отмествания, като периферните области изглеждат значително по-тъпи от централната маса на екрана.

Често срещана слабост на VA моделите е относително ниското им ниво на отзивчивост на места. Пикселите преминават от едно състояние в друго относително бавно, когато се показват определени нюанси – което води до по-изразено размазване по време на движение на екрана. В някои тежки случаи нещата могат да изглеждат като „размазани“ в димоподобна следа.

Някои от модерните типове VA панели, използвани на компютърни монитори, включват Samsung SVA („Super“ Vertical Alignment), MVA (Multi-domain Vertical Alignment), AMVA (Advanced MVA) или AMVA + (вече несъществуващ допълнителен тип панел, показващ AMVA с леко подобрен ъгли на видимост – вече стандарт за AMVA панелите). Последните модели, използващи панели AUO AMVA и Samsung SVA („Super“ Vertical Alignment), обикновено използват ефективно пикселно овърдрайв и не страдат от тези обширни „подобни на дим“ пътеки. Те всъщност са наравно със съвременните IPS модели по време на някои преходи на пиксели, което е нещо, което производителите ще придържат, като дават подвеждащи и прекалено оптимистични зададени времена за реакция. Често се посочва 4ms, тъй като може да се очаква някои преходи на пиксели да се извършват с такъв вид скорост. Други преходи на пиксели, особено когато в прехода участват по-тъмни нюанси, все още са относително бавни. Достатъчно, за да се увеличи значително възприеманото замъгляване с някакво зацапващо закъснение – макар и не до степен, демонстрирана във видеото по-горе.

Нараства стремежът към VA панели с висока честота на опресняване, включително 34 ″ -35 ″ VA „UltraWide“ VA панели със 100Hz + честота на опресняване и различни размери на екрана със 144Hz + 16: 9 VA панели. Модели като AOC C24G1 и LG 32GK850G използват ефективно и гъвкаво пикселно овърдрайв и могат да осигурят прилично 144Hz изживяване. Потребителите се възползват от намаленото възприемано размазване при работа с висока честота на опресняване при подходящо високи честоти на кадрите, като много пикселни преходи се извършват достатъчно бързо за прилична производителност там. Но все пак има някои слабости при някои преходи, като времето за реакция на пикселите е значително по-бавно от оптималното и дава на места някакво „тежко прахообразно“ или „смазващо“. Някои модели, включително AOC C24G1, имат още един трик в пословичните си ръкави. Те включват режими на подсветка със стробоскоп (наречени MBR или „Намаляване на замъгляването на движението“ на AOC), които могат значително да намалят възприеманото замъгляване, причинено от движението на очите, при условие че честотата на кадрите съвпада с честотата на опресняване. Тази концепция и свързаните с нея аспекти са разгледани подробно в нашата статия за отзивчивост.

IPS (In-Plane Switching), PLS (Plane to Line Switching) и AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) панели

Що се отнася до крайния резултат, тези три технологии по същество са много сходни; ключовите разлики са, че IPS технологията е разработена главно от LG Display, PLS технологията от Samsung и AHVA от AUO. Те понякога просто се наричат ​​колективно като „IPS тип“ панели. Други производители на панели имат свои собствени технологии от типа „IPS“, включително Innolux с тяхната технология AAS (Azimuthal Anchoring Switch) – която, объркващо, също има итерации от типа VA. И BOE с тяхната IPS-ADS технология. Истинската точка на продажбата им е тяхната превъзходна точност на цветовете, последователност и ъгли на видимост в сравнение с другите LCD технологии. Всеки нюанс остава различен със собствената си „идентичност“, независимо от позицията му на екрана. Това се комбинира с разширена цветова гама (увеличаване на потенциалния диапазон на сянка и наситеност) на някои модели за жив и наситен външен вид на целия екран. Гама последователността също е силна, като гарантира, че тъмните нюанси изглеждат до голяма степен подходящи на целия екран, вместо да изглеждат твърде видими в някои региони на екрана и твърде маскирани в други региони. Тази последователност както в гама, така и в наситеност, прави панелите от тип IPS особено добри кандидати за работа с „критичен цвят“. Тези, които оценяват богатото на цветовете богато поддържано на целия екран, могат да се насладят да ги използват и за игри, филми и обща работа на работния плот. Изображението показва същата система SpyderCHECKR 24, използвана за примерите TN и VA по-рано, този път на BenQ PD2705Q с IPS панел. Консистенцията е далеч по-добра от примера за TN и подобрена в сравнение с примера VA, като комплектите сенки вляво и отдясно на екрана изглеждат относително еднакви.

Налице е много добра гама от достъпни монитори от тип IPS от повечето големи производители, включително Dell, LG, Acer, AOC и ASUS. Това означава, че фотографи, дизайнери или просто редовни потребители с по-нисък бюджет също могат да се възползват от технологията. Много модерни монитори от тип IPS също са много по-отзивчиви от техните аналози VA и в някои случаи са ефективни съперници на много TN монитори. Отзивчивостта традиционно беше област на значителна слабост за IPS панелите. Поради драматичните подобрения в отзивчивостта на пикселите и честотата на опресняване, някои съвременни модели са намерили благосклонност сред геймърите, които се възползват от цветовото представяне в любимите си заглавия, без много грозни следи. 144Hz + панели от този тип вече са често срещани. Друга област на традиционната слабост беше контрастът. Има някои подобрения там, като повечето панели от този тип са подобни на техните TN колеги в този отдел сега (около 1000: 1 контрастно съотношение без динамичен контраст). Някои са малко по-силни, други малко по-слаби. Проблемен проблем, който някои хора са забелязали, е блясък или „блясък“ при гледане на тъмно съдържание, причинено от поведението на светлината в тези панели. Това обикновено е най-очевидно при гледане на „извън ъгъл“, както е показано на BenQ PD2705Q във видеото по-долу. Обикновено ще можете да наблюдавате това в ъглите на 21,5 ″ + модели, докато гледате отпред, освен ако не сте седнали доста назад от екрана. По-голямата част от времето ще разглеждате по-ярки и цветни нюанси, където тези дисплеи превъзхождат, но винаги си струва да гледате отвъд фигурите на хартия.

Заключение

Има три основни категории панели, използвани на съвременните LCD монитори; TN, VA и IPS тип. Доскоро TN беше най-разпространен, предлагайки прилична производителност на изображението и висока отзивчивост на прилична цена. VA жертва отзивчивост, като цяло е най-бавният тип панел в момента, но предлага сравнително силен контраст и подобрения в цветовото представяне в сравнение с технологиите TN. IPS, PLS и AHVA са царете на цветовете, предлагащи най-постоянното и точно представяне в тази област, като същевременно се отличават с отлични ъгли на видимост, уважителна реакция и разумен контраст. Наистина зависи от отделния потребител да прецени предимствата и недостатъците на мониторите, които сравнява; разбирането на общите характеристики на работата на различните панели е чудесна отправна точка.