close
Новини

SpaceX STARLINK какво следва

SpaceX-Starlink-satellites-as-observed-from-Telescope-top-and-in-orbitbelow-Taken

STARLINK, АМБИЦИОННАТА ИНТЕРНЕТНА КОНСТЕЛАЦИЯ ОТ SPACEX, изглежда ще достигне до повече хора.

В петък главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви чрез страницата си в Twitter, че публичната бета версия ще стартира „много скоро“, насочена към хора в по-високи географски ширини „като Сиатъл“. Този ход би означавал, че SpaceX ще продължи да се придържа към графика, очертан от Мъск през април, когато той заяви, че частният бета тест ще започне след около три месеца (юли) и публичен тест след около шест месеца (октомври).

Подробностите за това как да се регистрирате в бета услугата са оскъдни, но уебсайтът на Starlink предлага страница за регистрация, където заинтересованите хора могат да въведат своя имейл и физически адрес, за да останат актуални.

Това е голяма стъпка напред за Starlink, която се стреми да осигури скорост от около един гигабит в секунда и време за реакция, сравними с наземната интернет връзка. Това би било значително подобрение спрямо съществуващите сателитни услуги, които предлагат по-високи латентности и по-ниски скорости.

SpaceX е в състояние да предложи тези по-добри връзки благодарение на по-голям брой спътници, които обикалят много по-близо до земната повърхност. Тези плавателни съдове обикалят на 550 километра и SpaceX е поискал разрешение за изстрелване на общо 42 000. SpaceX пусна първата партида от 60 сателита през май 2019 г., а по време на писането на статията пусна общо 12 партиди сателити.

Ранните бета тестове показаха, че съзвездието има големи обещания. Тази седмица CNBC съобщи, че аварийните служби на щата Вашингтон са изпробвали услугата. Наземният терминал с форма на пица, използван за свързване със сателитите по-горе, отне на екипа от пет до 10 минути за настройка. Ричард Хол, лидер на телекомуникациите за спешни случаи от ИТ подразделението на Държавния военен отдел на Вашингтон, заяви, че „никога не е създавал никакво тактическо сателитно оборудване, което да е било толкова бързо инсталирано и почти толкова надеждно“.

Досега бета тестовете са фокусирани върху по-високи географски ширини. Документите, предоставени на тестери, разкриват, че компанията е насочена към места между 44 и 52 градуса ширина в северната част на САЩ и долната част на Канада. Потребителите се избират въз основа на това колко други потребители има в района и дали имат ясна гледка към северното небе.

Що се отнася до това кога Starlink може да се придвижи по-на юг? Вероятно ще отнеме известно време, предложи Мъск в Twitter в петък. В отговор на въпрос за това кога услугата може да достигне района на Браунсвил, Тексас – близо до мястото, където SpaceX разработва ракетата, свързана с Марс, космическият кораб – Мъск отбеляза, че районът “е доста на юг, така че вероятно за около 3 месеца за добра свързаност – са му необходими още няколко Starlink спътници. ” Мъск добави, че „го използва в къщичката, която наемам в района“, но там „определено все още не е добре“.

Starlink се стреми да започне да предоставя услуги за северната част на САЩ и Канада през тази година, преминавайки към “почти глобално покритие на населения свят” още през 2021 година.

Но Мъск, който планира да построи град на Марс, може да не иска да спре дотук. В отговор на въпрос в Twitter за това как планира да свърже Starlink със съзвездие, базирано на Марс, Мъск отговори, че „високочестотните лазери са начинът, по който със сигурност трябва да вървим“.

ОБРАТНИЯТ АНАЛИЗ – Мъск има навика да предлага времеви линии, които не изтичат, дотолкова, доколкото „Elon time“ има свой собствен запис в Urban Dictionary. Въпреки това, изглежда, че неговият график още през април за бета тестовете на Starlink се очертава доста добре. Това може да означава, че плановете за пускане на компанията напредват навреме, което предполага, че пълното стартиране е зад ъгъла.