close
Новини

SpaceX оценява сателитната интернет услуга Starlink на $ 99 на месец

starlink-dish-1

SpaceX разширява бета теста на своята сателитна интернет услуга Starlink, изпращайки имейли в понеделник на хора, които са изразили интерес да се регистрират за услугата.

Наречен тест “Better Than Nothing Beta”, според множество екранни снимки на имейла, видян от CNBC, първоначалната услуга на Starlink е на цена от $ 99 на месец – плюс $ 499 разходи за поръчка на Starlink Kit. Този комплект включва потребителски терминал за свързване към сателитите, монтиран статив и Wi-Fi рутер. Вече има и приложение Starlink, изброено от SpaceX в магазините за приложения на Google Play и Apple iOS.

„Както можете да разберете от заглавието, ние се опитваме да намалим първоначалните ви очаквания“, се казва в имейлите, подписано от „Starlink Team“. „Очаквайте да видите скоростите на данни да варират от 50Mb / s до 150Mb / s и латентността от 20ms до 40ms през следващите няколко месеца, тъй като подобряваме системата Starlink. Също така ще има кратки периоди на липса на свързаност. “

Имейлите, изпратени до неопределен брой потребители, бележат началото на публичния бета тест на SpaceX на нововъзникващата интернет услуга. През последните няколко месеца SpaceX проведе ограничен частен бета-тест със служители – който според компанията показва силни резултати както в латентността, така и в скоростта на изтегляне, ключови мерки за доставчика на интернет услуги.

Тези, които са получили имейлите, бяха попълнили формуляр на уебсайта на Starlink, който иска информация за контакт и местоположение на потенциалните абонати. Компанията на Илон Мъск публикува този формуляр през юни и по-малко от два месеца по-късно SpaceX заяви, че „близо 700 000 лица“ в Съединените щати са проявили интерес към услугата.

Starlink е планът на SpaceX за изграждане на взаимосвързана интернет мрежа с хиляди сателити, предназначена да достави високоскоростен интернет до всяка точка на планетата. Мрежата е амбициозно начинание, което според SpaceX ще струва около 10 милиарда или повече долара за изграждане. Но ръководството на компанията изчислява, че Starlink може да донесе до 30 милиарда долара годишно или повече от 10 пъти годишните приходи от своя ракетен бизнес.

Към днешна дата SpaceX пусна близо 900 сателита Starlink – малка част от общата сума, необходима за глобално покритие, но достатъчно, за да започне да предоставя услуги в някои области, включително в северозападната част на САЩ. Компанията е започнала да работи с няколко организации в селските райони, които сателитите на Starlink в орбита покриват в момента, като например Вашингтон.

„В рамките на програмата Starlink’s Better Than Nothing Beta първоначалната услуга е насочена към САЩ и Канада през 2020 г., като бързо се разширява до почти глобално покритие на населения свят до 2021 г.“, казва SpaceX в описанието на мобилното си приложение Starlink.

SpaceX по-рано този месец обяви партньорство с Microsoft за свързване на облачната изчислителна мрежа Azure на технологичния гигант към мрежата Starlink. SpaceX и Microsoft през последните месеци тестваха софтуера, необходим за свързване на Starlink и Azure. Партньорството е особено важно за новите мобилни центрове за данни на Microsoft, които според компанията са създадени „за клиенти, които се нуждаят от възможности за изчислителни облаци в хибридни или предизвикателни среди, включително отдалечени райони“.