close
Новини

Samsung ще произвежда 90Hz OLED екрани за лаптопи

gsmarena_000

Какво бихте предпочели в следващия си лаптоп за игри? OLED панел с отличен контраст и дълбоки нива на черно или различна технология на дисплея, която може да надмине 60Hz? Е, скоро няма да се налага да избирате. Samsung Display обяви плановете си да произвежда „първите в света“ 90Hz OLED панели, предназначени за лаптопи и преносими компютри. Компанията ще започне да произвежда 14-инчови дисплеи през март, според изпълнителния директор Joo Sun Choi. Засега не е ясно дали това означава една конкретна разделителна способност и съотношение или множество предложения, предназначени за различни дизайни на лаптопи.

За любителите на видеоигрите това е близо до мечтания сценарий. Мнозина смятат, че OLED е кралят на технологията на дисплея, като е най-добър всичко, което Mini-LED и MicroLED могат да произведат в момента. (Ето защо гамата C1 на LG спечели наградата ни за най-добра телевизия на CES миналата седмица.) Честотата на опресняване от 60 Hz е добра за някои игри, но индустрията се насочва и към по-бързи честоти. Много компютърни геймъри вече притежават 120Hz или 144Hz монитори, например, които могат да им дадат предимство в заглавия като Valorant. Въпреки че е по-нисък, 90Hz трябва да осигури прилично игрово изживяване в движение и да се сдвои добре с хардуера, който обикновено се доставя в лаптопите.

Разбира се, подобен дисплей може да попадне и в корпоративни и продуктивни лаптопи. Виждали сме много масови смартфони, в края на краищата, доставени със 120Hz панели, като Samsung Galaxy S20 от миналата година и OnePlus 8T. Въпросът сега е прост: кои компании и модели ще използват новите панели за лаптопи на Samsung Display? Последният само потвърди, че „няколко световни ИТ компании“ ще пуснат лаптопи с 90Hz OLED екрани „тази година“.