close
Хардуер

HDMI срещу DisplayPort срещу DVI срещу VGA

er_photo_167692

Обясняваме разликата между всяка налична връзка за дисплей и ви помагаме да решите кое е най -доброто за вас

Повечето монитори ще имат набор от различни входове, а вашият компютър или лаптоп също ще използват различни изходи, така че може да е трудно да се реши коя е най-добрата връзка за използване.

При повечето обстоятелства можете да се измъкнете с помощта на който и да е кабел, който лежите наоколо – и каквото и да работи – но ако имате по-специфични нужди, като например пренасяне на аудио, показване на по-висока разделителна способност или извеждане на по-висока честота на опресняване за игри, ще трябва да бъдете по-внимателни с избора на кабел.

Ето кратко резюме на типовете връзки:

  • HDMI: Аудио и видео сигнал, най -подходящ за свързване на телевизор към компютър
  • DVI: Само видео, идеално за по -стари системи или за 144Hz при 1080p
  • DisplayPort (DP): Най -добрият конектор за аудио и видео сигнал и може да предава 144Hz до 4K
  • VGA: Стар, наследствен видео конектор. Използва се само когато няма други налични

HDMI: Най -добрата връзка към телевизор към компютър

HDMI или “Мултимедиен интерфейс с висока разделителна способност”, за да се използва пълното му име, е една от най-често срещаните видео връзки. Вероятно сте се сблъсквали с него по телевизора си, приставки, таблети, лаптопи и игрови конзоли.

HDMI е уникален сред многото опции за свързване, тъй като може да пренася както некомпресирано видео, така и некомпресирано аудио. Ето защо това се превърна в предпочитана връзка за повечето мултимедийни устройства, тъй като е решение с един кабел.

Други предимства на HDMI включват функции като HDMI-CEC (HDMI Consumer Electronics Control), което ви позволява да управлявате множество устройства с едно дистанционно. Например, свържете звукова лента към телевизора си чрез HDMI-CEC съвместим порт и саундбарът може да се включва и изключва с вашия телевизор и да се управлява от едно дистанционно.

HDMI е претърпял много ревизии от създаването си през 2002 г. Най-често срещаната версия, използвана в повечето потребителски устройства в момента, е 1.4, но има по -нова, по-вълнуваща 2.0 спецификация, която сега става все по-известна. Основната разлика между спецификациите 1.4 и 2.0 се фокусира върху наличната честотна лента. HDMI 1.4 има максимална честотна лента от 10,2 Gbps/s, докато HDMI 2.0 достига 18 Gbps/s.

Причината, поради която честотната лента става важна, се дължи на появата на 4K съдържание. Поради ограничената честотна лента на HDMI 1.4, само 24 кадъра в секунда бяха възможни при 4K резолюция (3 840 x 2 160). Сега, благодарение на допълнителната честотна лента, налична в спецификацията 2.0, са възможни до 60 кадъра в секунда при 4K резолюция. Това също ви позволява да гледате 144Hz при 1080p (1,920 x 1,080) чрез HDMI 2.0 връзка.

Дълбочината на цветовете също е друга област, в която новата спецификация на HDMI 2 получава някои предимства. Когато 1.4 беше ограничен до 8-битов цвят, HDMI 2 има на разположение 10-битов или 12-битов. Това е важно, когато съдържанието с висок динамичен обхват (HDR) стане по -широко достъпно.

По-често, ако не свързвате нещо към телевизор, HDMI ще бъде най-добрият ви и вероятно единствен избор. Повечето компютърни монитори ще включват и HDMI вход. Добрата новина, когато става въпрос за 1.4 срещу 2, е, че не е нужно да бързате и да купувате нови кабели. За да се възползвате от спецификацията 2.0, просто се нуждаете от двете устройства от всеки край на кабела, за да бъдат 2-съвместими. Всеки HDMI кабел ще свърши работа и вече видяхме, че няма разлика в качеството на HDMI кабела.

Нещото, на което трябва да обърнете внимание, са различните размери на HDMI връзката. Не само, че има пълноразмерен HDMI (тип А), но можете да срещнете и мини-HDMI (тип В) и микро-HDMI (тип С). Те обикновено се срещат на преносими устройства като таблети, видеокамери и екшън камери, където са необходими технически по-малки връзки. Можете или да закупите HDMI-mini-HDMI/HDMI-Micro-HDMI кабели, или можете да закупите мини/микро-HDMI адаптери, така че да можете да използвате вашите пълноразмерни HDMI кабели.

Не се отнася до самия HDMI кабел, но вместо това HDMI връзката на вашето устройство или телевизор е нещо, наречено HDCP или „Защита на цифрово съдържание с висока честотна лента“, за да се използва пълното му име. Последната версия на HDCP е HDCP 2.2, която е необходима за 4K съдържание. HDCP по същество ви спира да можете да свържете устройство за възпроизвеждане, като например Blu-ray плейър, към записващо устройство, за да правите копия. Този вид защита срещу копиране съществува от десетилетия.

Вероятно ще откриете, че вашият нов Ultra HD/4K телевизор поддържа HDCP 2.2 на своя HDMI порт, но не винаги е за всички тях. Някои модели ще поддържат само HDCP 2.2 за HDMI 1 и HDMI 2 входове, така че ако свързвате нов лъскав Ultra HD Blu-ray плейър, като например Panasonic DMP-UB900 или Samsung UBD-K8500, не забравяйте да използвате правилния HDMI вход.

DisplayPort: 4K при 144Hz с аудио и видео възможности


Докато HDMI 2.0 стана стандарт, DisplayPort не успя да постигне успех при високи резолюции. DisplayPort 1.2 отдавна е в състояние да пренася видео с резолюция 3,840 x 2160 при 60 кадъра в секунда (или честота на опресняване от 60 Hz) и е най-често срещаната спецификация на DisplayPort на повечето потребителски монитори и устройства в момента. Това има 17.28Gbits/sec честотна лента.

По-новите версии 1.3 и 1.4, които и двете имат максимална скорост на предаване на данни от 25.92 Gbit/sec, стават все по -широко достъпни. С увеличените възможности за честотна лента, тя отваря шлюзовете за по-високи разделителни способности като 7,680 x 4,320 (8K).

DisplayPort 1-1.1a може да извежда 144Hz при 1080p, докато 1.2-1.2a може да извежда 1440p при 144Hz, 1.3 извежда до 120Hz при 4K, а 1.4 може да извежда 144Hz при 4K с помощта на Display Stream Compression (DSC).

Основното предимство на DisplayPort е възможността за извеждане на множество дисплеи чрез Multi-Stream Transport (MST). Можете да направите това, като свържете последователни съвместими монитори чрез DisplayPort или като свържете DisplayPort MST сплитер към вашия единичен DisplayPort изход на вашия компютър или лаптоп. Трябва да работите в рамките на ограниченията на честотната лента на която и да е спецификация на DisplayPort, която използвате, като например два монитора с размер 1,920 x 1,080 над 1,2 или два дисплея 3 840 x 2,160 по спецификацията DisplayPort 1.3+. Като такъв, DisplayPort често е чудесен избор за тези, които искат да използват множество монитори.

DisplayPort също има предимства, когато става въпрос за честота на опресняване на екрана чрез AMD Adaptive-Sync/FreeSync и Nvidia G-Sync. Това са двете компании, които са избрали да използват за внедряването на графики. По същество това помага за намаляване на разкъсването на екрана, което е от особен интерес за геймърите. По време на актуализирането на тази статия това е и единственият начин да стартирате Nvidia G-sync на монитор AMD FreeSync.

DVI: 144 Hz при 1080p


DVI означава „Цифров визуален интерфейс“ и е друга често срещана връзка, открита на мониторите на компютъра. Нещата могат да станат малко объркващи, когато вземете предвид, че има три различни типа DVI. Има DVI-A (аналогов сигнал), DVI-D (цифров сигнал) и DVI-I (интегриран аналогов и цифров сигнал). Не само това, но DVI-D и DVI-I имат версии с една връзка и двойна връзка. В днешно време DVI-A е много необичаен, тъй като не е по-добър от VGA.

Разликите между единична връзка и двойна връзка се отнасят до колко честотна лента може да понесе кабелът. DVI-D или DVI-I кабел с една връзка може да носи 3.96 Gbit/s, което достига до резолюция 1,920 x 1,200. Dual-link, от друга страна, физически има допълнителни щифтове на конекторите, позволяващи максимална честотна лента от 7,92 Gbit/s и 2560 x 1600 резолюция. Въпреки че DVI все още е често срещана връзка, тя е остаряла, така че ако искате да изведете много висока разделителна способност, ще трябва да използвате HDMI или DisplayPort.

От друга страна, DVI-D може да изведе 144Hz честота на опресняване при 1080p.

VGA (D-SUB):

VGA е най -старата от връзките, описани в тази статия. Той съществува от десетилетия, датиращ от дните на дебели, тежки CRT монитори от миналото. VGA означава видео графичен масив, но може да се нарича и „RGB връзка“ или „D-sub“. Докато VGA технически може да извежда до 1920 x 1080, проблемът е, че това е аналогова връзка, така че когато натискате по -висока разделителна способност, получавате влошаване на изображението, когато сигналът се преобразува от аналогов в цифров. Освен ако не се налага, използвайте някоя от другите връзки вместо VGA.