close
Новини

Armor обявява 26% ефективност за органични слънчеви клетки

18c69d0c-be8a-4d8e-9bac-2c97b6f15369-1200×898

Базираният във Франция производител на органични фотоволтаични модули Armor solar power films твърди, че е постигнал 26% ефективност в среда с ниска осветеност за своя гъвкав и полупрозрачен органичен фотоволтаичен филм ASCA.

„Резултатът беше получен вътрешно с нашите R&D и измервателни ресурси в партньорство с нашия тайвански партньор Raynergy Tek, специалист по органични полупроводникови материали за OPV, който ни предостави най-новите поколения фоточувствителни полимери“, Джон Фиске, директор за развитие на бизнеса Armor за пазарните сегменти на сензорите и интернет на нещата (IoT), каза пред списание pv.

Проби от малки полимерни клетки бяха тествани в лабораторията в Китцинген, Германия, под хомогенен LED източник на светлина от 1000 lux и при температура от 2700 Kelvin. „Новата ефективност удвоява вътрешния добив на настоящите ни стандартни модули“, каза Фиске. Що се отнася до това кога те могат да бъдат внедрени и продавани на производствени модули, мениджърът по продажбите обмисля хоризонт от четири до пет години.

В момента слънчевата технология на Armor се използва главно за подаване на електричество към малки свързани обекти на закрито, в среди, където светлината е ниска (от 200 лукса), като температурни сензори, детектори за присъствие, тракери за геолокация на стоки, медицинско оборудване или хора. „Това дава възможност да се направят напълно автономни или поне да се подобри тяхната автономност, за да се увеличи продължителността на живота им и да се намали поддръжката и смяната на батерията“, заяви Фиске и добави, че Armor solar power films е инсталирал своя органичен фотоволтаичен филм ASCA на своя индустриален обект, който доставя сензори, които в реално време следят околната температура и влажност на производствената линия.

„Тази нова енергийна ефективност също ни дава възможност да използваме нашите органични фотоволтаични устройства върху по-енергоемки електронни продукти, като например интелигентни часовници или други сензори, наблюдаващи жизненоважни показатели“, добави Фиске.

Според германския статистически институт Destatis, цитиран в прессъобщение, публикувано от Armor, пазарът на свързани обекти нараства. Изчислено е, че 127 нови устройства са свързани всяка секунда и че ще има 75 милиарда свързани обекта в експлоатация в света до 2025 г. За базираната в Нант компания, следователно е спешно да отговори на предизвикателството за околната среда, представено от производството и рециклирането тези милиарди не презареждащи се батерии и което прави това електронно оборудване по-самодостатъчно.