close
Новини

5 трилиона байта на ден: Инженерите от SpaceX разкриват някои факти за спътниците на Starlink

190628-starlink-630×361

Сателитното съзвездие на Starlink на SpaceX все още е в режим на тестване, но вече генерира 5 трилиона байта данни на ден и получава актуализации на софтуера на седмична база.

Този уикенд Reddit AMA привлече повече от 7000 въпроса и коментари, а инженерите можеха да отговорят само на няколко от тях. Това улесни избягването на чувствителни теми – например графикът за добавяне на сателитни към сателитни лазерни комуникационни връзки към съзвездието. Въпреки ограниченията, Монсън и другите разработчици хвърлят светлина върху вътрешната работа на Starlink, включително тези акценти:

  • Технологията, използвана за дисплейните екрани на Crew Dragon, също предостави основата на потребителския интерфейс на първите два прототипа спътници Starlink, лансирани през 2018 г.
  • SpaceX разчита на операционната система Linux в своите сателити, както и в своите ракети. “Всяко изстрелване на 60 спътника съдържа повече от 4000 Linux компютъра”, каза Монсън. „Съзвездието има над 30 000 Linux възли (и повече от 6000 микроконтролери) в космоса в момента.
  • Не всичко е наред със софтуера на Starlink. „Имахме много случаи, в които сателит на орбита имаше провал, за който никога не сме мислили преди, но успя да се запази достатъчно дълго, за да го отстраним от грешки, да измислим поправка или решение и да натискаме нагоре актуализация на софтуера “, пише Monson. Той каза, че SpaceX обикновено актуализира софтуера на всички спътници около веднъж седмично, “като се случва и куп по-малки тестови разгръщания.”
  • Монсън каза, че “в момента генерираме повече от 5TB [5 трилиона байта] данни на ден” за Starlink. „Правенето на откриване на проблеми на борда е един от най-добрите начини да намалим колко телеметрия трябва да изпращаме и съхраняваме (изпращаме я само когато е интересно). Системата за сигнализиране, която използваме за това, се споделя между Starlink и Dragon. “

Към миналата седмица SpaceX пусна осем партиди от 60 спътника Starlink, образувайки съзвездие от приблизително 480 спътника (с няколко, които са излезли от употреба). Продължава спорът относно видимостта и потенциалната намеса на спътниците в астрономическите наблюдения. Ако небето е ясно, можете да използвате Heavens-Above.com като водач, за да забележите сателитния влак, минаващ през небето.

Широколентовата мрежа за данни вече се тества за военни приложения. Само миналия месец SpaceX и американската армия постигнаха споразумение за още три години експерименти и оценки. Ограничената търговска услуга може да започне по-късно тази година, въпреки че все още не е ясно как точно ще се предлага услугата.

В крайна сметка хиляди спътници Starlink биха могли да предложат непрекъснат широколентов интернет достъп за милиарди хора по света. Други предприятия, вариращи от вече фалиралата OneWeb до канада на Telesat до Amazo’s Project Kuiper, също следват сателитния интернет пазар. Но въз основа на коментарите на Монсън, те ще трябва да свършат много неща на техническия фронт.

Монсън каза, че любимият му момент в SpaceX настъпи преди малко повече от година, когато първата партида от 60 спътника беше разположена в орбита като тесте карти.

„Ние създадохме механизма за внедряване„ наведнъж “, но е трудно да моделираме и всъщност не можехме да сме 100% сигурни, че ще работи както трябва“, написа той. За щастие всичко мина добре. “