close
Новини

$350 USB стик, който претендира да блокира 5G, всъщност струва 6 долара

anti-5g-gettyimages-1139497537

Не, 5G няма да ви даде коронавирус. Но това не спира измамници да се опитват да използват заблудени страхове за технологията.

Пример: Един доставчик във Великобритания продава USB стик за $ 350, който обещава, че може да ви предпази от 5G радиация. Но се оказва, че продуктът е само 6 долара USB устройство, според фирма за киберсигурност.

Производителите на “5GBioShield” твърдят, че USB флашът им може да блокира електрически вълни чрез технологията на „собствения холографски нанослоен катализатор”. Уж това прави, като балансира всички съществуващи радиации около себе си, за да създаде защитен балон с диаметър 8 метра, дори когато USB устройството е изключено.

Уебсайтът на продукта продължава да прави съмнителни препратки към „квантовите трептения“, „честотите на жизнената сила“ и „сърдечната кохерентност“ в опит да убедят потребителите, че науката зад 5GBioShield е законна. Но ще бъдете доста разочаровани, ако действително купите продукта, според Pen Test Partners.

Компанията поръча 5GBioShield и установява, че това е просто евтин USB флаш. Разбира се, продуктът има стилна кристална дръжка. Въпреки това, партньорите на PenTest откриха, че можете да купувате USB носители с идентичен вид в интернет.

Разглобяването на USB флашката също не разкрива холографска технология за нанослоен катализатор. „Първо успяхме да извадим устройството от кристала, което не показваше нищо друго освен светодиод в края на пръчката, същият като другите„ кристални “USB ключове, които намерихме направени в (китайския град) Шензен. Нямаше допълнителни компоненти или никакви връзки “, пише в доклада тестерът за пенетрация на компанията Фил Евели.

Компанията също се запита дали технологията на нанослойния катализатор може да стои зад кръгла икона на USB устройството. Обаче се оказва, че иконата се оказва стикер.

Правейки устройството още по-абсурдно е че за цена от $350 получавате USB флашка която съдържа само 128MB място за съхранение. Единствените данни в нея са 25 страници PDF, съдържащи материали, които вече са достъпни на уебсайта 5GBioShield.

„Според нас 5G BioShield не е нищо повече от $6 USB ключ със стикер. Дали стикерът осигурява квантова технология за холографски катализатор на стойност 350 долара, ще оставим да решите “, добави Евели.

Създателите на 5GBioShield не отговориха веднага на искане за коментар. Според BBC, местните регулатори в Обединеното кралство се опитват да получат съдебно разпореждане за сваляне на уебсайта на продукта.