close
Новини

10 функции на Android 10, които може да използвате

android-10

Samsung започна да актуализира портфолиото си от смартфони до Android 10 през ноември миналата година. Сега, след като повечето дори телефони от средния клас са получили ъпгрейд до OneUI 2.0, вече има доста голям брой хора, които използват Android 10 на смартфони. Но какво всъщност е новото в Android 10 и кои са големите функции? Някои може да не са очевидни и повечето изискват активно да проучите менютата за настройки на телефона си, за да ги откриете. Ето 10, които смятаме, че са най-големите, най-важните промени (и как да ги използваме).

Навигация с жестове

Насочете се към дисплея> лентата за навигация и натиснете “още опции” под картата с жестове на цял екран. Оттам можете да превключвате напред и назад от „прекарване на пръст отдолу“ и „прекарване на пръст от Google и отдолу“. Тук можете да регулирате чувствителността на задния жест, точно както можете на Pixel или друго устройство с Android 10.

Връщайки се към основното меню за навигация, Samsung добави две малки ощипвания към тази система. Ако не ви харесва дебелата черна лента под клавиатурата, можете да я изключите. Същото важи и за подсказките за жестове, малката лента в долната част на дисплея, която ви дава избор на потапящо изживяване. Единственото предупреждение е, че можете да използвате тези жестове само със стартера на Samsung, зададен по подразбиране, въпреки че това скоро може да се промени.

Управление на известията

Google въведе категории за известия, функция, предназначена да помогне на потребителите да организират своите панели за известяване, за да се съсредоточат върху това, което е важно. Въпреки че Android 11 ще продължи с това, той все още е полезна и видна част от Android 10. Екранните снимки и други известия с по-нисък приоритет са разположени в долната част в отделна категория „безшумни известия“.

Нещо повече, можете да изберете кои известия да бъдат причислени към този списък. В този пример ще използваме Instagram. Искам да виждам нови публикации от определени акаунти в нюанса на известията си, но не искам телефонът ми да бръмчи, когато пристигнат, или да се показва като предупреждение в главата. С дълго натискане на съобщението мога да го настроя на безшумно и след това да се върна отново. Можете също да отидете в меню за известия за приложения в настройките и да преминете през всеки канал за уведомяване и да настроите нещата или да предупредите. Това може да звучи като много работа, но си заслужава. След като имате всичко по ваше желание, ще видите и чуете важните неща в горната част на списъка, докато всичко останало се прибира, когато имате време.

Тъмен режим

Разбира се, Samsung направи тъмен режим, преди да е готин и го включи в Android 9. Но сега, когато е стандартна част от Android, основните приложения също започват да приемат тази функция. В миналото това бяха само предварително инсталираните приложения, които отговаряха на системната тема, но сега приложения като Instagram, WhatsApp, Reddit и по-голямата част от приложенията на Google също го правят. Ще намерите тъмен режим на същото място като преди, само сега има настройка, която го прилага към вашия тапет. Сега това няма да направи магически и тъмен режим на вашия тапет, затъмнявайки стената, която имате в момента.

По-строги разрешения за местоположение

В предишните версии на Android, след като приложението има достъп до местоположението, то може да го използва 24/7. След това приложение изисква достъп до местоположението, можете да го откажете както преди или да разрешите само докато използвате приложението. Това означава, че приложения като Instagram или Facebook могат да имат достъп до вашето местоположение, когато са отворени на преден план, използвайки функциите, които изискват този достъп, но те ще го загубят веднага щом затворите приложението. Този вид ограничен достъп е идеален за онези от нас, които трябва да използват определени приложения, дори и да не им вярваме. Ако имате приложение, до което искате да предоставите 24/7 достъп до местоположение, все още можете. Отворете екрана с информация за това приложение в настройките си, докоснете разрешенията и чакайте

Режим на фокус

Режимът на фокус, нов компонент на Digital Wellbeing, е проектиран да ви фокусира върху работа или друга дейност. По подразбиране той има два профила: работно време и време за мен. Всяко от тях има списък с приложения, които можете да редактирате, за да включите неща, от които се нуждаете, докато е включен режим на фокусиране.

За работно време можете да включите приложението за телефона, калкулатора, настройките, календара и всичко друго, което искате да използвате по време на работа. Приложенията, изключени от този списък, след това ще станат сиви и недостъпни от началния екран, докато режимът на фокусиране е деактивиран. Дори джаджи на началния екран, които се отнасят за приложенията в черен списък, ще изчезнат, премахвайки всички разсейвания. Има и удобен превключвател за бързи настройки, който ви спестява да копаете през настройки, когато имате нужда.

Настройките за поверителност

Настройките за поверителност съдържат всичко, свързано с, както подсказва името, вашата поверителност. Това меню не добавя допълнителни функции; вместо това то групира заедно всички настройки за поверителност, които са били скрити в различни подменюта на Android 9. Всичко от управление на разрешенията до настройване на услугата за автоматично попълване е тук. Може да не звучи много, но да разполагате с всичко на едно място е по-удобно, отколкото да ги търсите във всички останали менюта.

Умни отговори

Интелигентните отговори добавят, добре, интелигентни отговори на известията от приложенията за съобщения. По някаква странна причина Samsung деактивира това по подразбиране, така че за да го включите, ще трябва да отидете в менюто с известия в настройките и да ги включите. С това ще започнете да виждате предложени отговори на съобщения, както и бутони за съвпадение на приложения. Ако някой ви изпрати адрес, ще се появи бутон на Google Maps.

Сподели лист

Преди Android 10, листът за споделяне беше малко болка за използване. Беше бавно, мудно и лъскаво и подлуди потребителите. Този, намерен в One UI 1.0, не беше толкова лош, колкото този на Pixels и други, но все още не беше перфектен. Android 10 най-накрая отстрани тези проблеми, правейки го бързо и гладко.

За пореден път Samsung добави своя слой боя към списъка с данни, като премести някои неща и добави преки пътища към собствените си услуги за споделяне. Въпреки това, подобренията, направени от Google, наистина са добре дошли.

Споделяне на Wi-Fi чрез QR кодове

Понякога присъединяването към Wi-Fi мрежа на приятел е болка. Често ви остава да се занимавате с паролата, с която е дошъл маршрутизаторът, и се опитвате да изработите O от нула или долен регистър L или горния регистър I (да не казвам нищо от 1). Android 10 устройства могат да генерират Wi-Fi QR кодове, както и да ги сканират, за да се присъединят към мрежа.

Ако споделяте своя Wi-Fi, преминете към настройките на Wi-Fi, докоснете мрежата си и натиснете QR код. Щом вашият приятел го сканира, те ще бъдат свързани. За да сканирате QR код и да се присъедините към мрежа, имате две възможности. Отворете приложението за камера и Bixby Vision ще открие QR кода и ще направи всичко за вас. В противен случай можете да докоснете бутона QR в менюто Wi-Fi и да отидете от там.

Търсете лентата в известията за медиите

Сега можете да потърсите чрез медия направо от нюанса на известията. Тази функция е особено полезна, когато слушате подкаст и искате да чуете раздел отново. Или ако се наслаждавате на определена част от песен и искате да й се насладите втори път. Лентата за търсене ще се показва за всички медийни известия, без да е необходимо приложението да добавя поддръжка.


Това са топ 10 функции за Android 10. Зад кулисите се случва и много повече, така че телефонът ви ще работи по-добре от всякога. Щом тази актуализация се появи за вас, не забравяйте да я инсталирате.