close
Новини

Япония разработва дървени сателити за намаляване на космическите боклуци

_116275242_woodensatellite

Японска компания и Университетът в Киото обединиха усилията си, за да разработят, както се надяват, първите сателити в света, направени от дърво до 2023 г.

Sumitomo Forestry заяви, че е започнало изследване на растежа на дърветата и използването на дървесни материали в космоса.

Партньорството ще започне да експериментира с различни видове дървесина в екстремни среди на Земята.

Космическият боклук става все по-голям проблем, тъй като повече сателити се изстрелват в атмосферата.

Дървените сателити биха изгорели, без да отделят вредни вещества в атмосферата или да валят отломки по земята, когато се върнат обратно на Земята.

„Ние сме много загрижени от факта, че всички спътници, които отново влизат в земната атмосфера, изгарят и създават малки частици от алуминий, които ще плават в горните слоеве на атмосферата в продължение на много години“, каза Такао Дой, професор от университета в Киото и японски астронавт, Би Би Си.

“В крайна сметка това ще повлияе на околната среда на Земята.”

„Следващият етап ще бъде разработването на инженерния модел на спътника, след което ще произведем полетния модел“, добави професор Дой.

Като астронавт той посети Международната космическа станция през март 2008 г.

По време на тази мисия той стана първият човек, който хвърли бумеранг в космоса, който е специално проектиран за използване в микрогравитация.

Sumitomo Forestry, част от Sumitomo Group, която е основана преди повече от 400 години, заяви, че ще работи върху разработването на дървени материали, силно устойчиви на температурни промени и слънчева светлина.

Дървесината, която използва, е “R&D тайна”, говорител на компанията пред BBC.

Космически боклуци


Експертите предупредиха за нарастващата заплаха от космически боклуци да падат на Земята, тъй като се изстрелват повече космически кораби и сателити.

Сателитите все повече се използват за комуникация, телевизия, навигация и прогнозиране на времето. Космически експерти и изследователи проучват различни варианти за премахване и намаляване на космическия боклук.

Според Световния икономически форум (WEF) около Земята има около 6000 спътника. Около 60% от тях са несъществуващи (космически боклуци).

Изследователската фирма Euroconsult изчислява, че 990 сателита ще бъдат изстрелвани всяка година през това десетилетие, което означава, че до 2028 г. в орбита може да има 15 000 сателита.

Експертите прогнозират нарастваща заплаха от космически боклуци, които ще паднат на Земята.

SpaceX на Илон Мъск вече изстреля повече от 900 сателита Starlink и има планове да разположи още хиляди.

Космическият боклук се движи с невероятно бърза скорост над 22 300 мили в час, така че може да причини значителни щети на всякакви предмети, които удари.

През 2006 г. малко парче космически боклук се сблъска с Международната космическа станция, изваждайки чип от силно подсиления прозорец.