close
Новини

Цените на лития ще паднат с 45% до 2021 г., казва Морган Стенли

ATZ7__85108.1546556096

Растежът на електрическите автомобили ще бъде „недостатъчен“, за да компенсира нарастващото предлагане на литий от Чили, според анализаторите на Morgan Stanley, които прогнозират, че цените ще спаднат с 45% до 2021 г.

Новите литиеви проекти и планираните разширения от най-големите производители в Чили „заплашват да добавят“ около 500 000 тона годишно към глобалните доставки до 2025 г., посочва банката.

„Очакваме тези добавки към предлагането да преодолеят прогнозата за растеж на търсенето“, каза Морган Стенли.

Цените на лития се увеличиха повече от два пъти през последните две години, тъй като търсенето на ключови суровини за акумулатори се увеличава поради растежа на електрическите автомобили. Tesla Model S използва повече литий в батериите си от 10 000 смартфона, според оценките на Goldman Sachs.

Производителите на автомобили се надпреварват да завършат доставките на белия метал, за да подкрепят амбициозните планове на електрическите автомобили. Tesla води преговори с чилийската SQM за доставката на литиев хидроксид, съобщи регулаторът на Чили през януари.

Тази година обаче ще бъде последната година на глобален дефицит на литий, каза Морган Стенли. От 2021 г. нататък ще има „значителни излишъци“, казаха от банката.

„Биха били необходими много по-високи проценти на проникване на EV, за да се компенсират тези излишъци и да се балансира пазара“, казаха от банката.

Акумулаторните електрически автомобили ще трябва да представляват 31 на сто от световните продажби през 2025 г. от по-малко от 2 на сто, за да „изчистят пазара“, казаха те.

Морган Стенли прогнозира, че цената на литиевия карбонат ще спадне от 13 000 долара на тон до 7 000 долара на тон до 2021 г., а след това към пределните си производствени разходи на 7,030 долара за тон след това.

Банката също понижи рейтингите си за запасите на двамата най-големи производители на литий, Albemarle и SQM.

През последните години и двете компании са сключили споразумение с регулатора на Чили за разширяване на производствения капацитет в страната, която разполага с най-големите запаси от литий в света. Двете компании сами ще добавят допълнителни 200 000 тона литий годишно до 2025 г., което ще увеличи дела на Чили на пазара до една трета от глобалните доставки, се казва в съобщението.