close
Новини

Стандартът за бързо зареждане 5 на Qualcomm обещава 50 процента зареждане за по-малко от пет минути

Qualcomm-Quick-Charge-5-1

Qualcomm представи Quick Charge 5, най-новият стандарт за бързо зареждане на компанията и носи някои големи обещания: над 100 W скорости на зареждане на смартфон, с възможност за зареждане на устройство от 0 до 50 процента за пет минути или пълно зареждане на a телефон за 15 минути.

Изминаха няколко години, откакто Qualcomm представи последния си основен стандарт за бързо зареждане, Quick Charge 4 (който също имаше подобрена версия, Quick Charge 4+), но новата версия представлява най-големият скок досега за компанията. Qualcomm не се стеснява да изтъкне колко е голямо подобрението: компанията казва, че Quick Charge 5 е до 70 процента по-ефективна от Quick Charge 4, до 4 пъти по-бърза при зареждане, докато все още работи с 10 градуса по-хладна от тази на старата версия.

Както отбелязва Anandtech, Quick Charge 5 всъщност използва съществуващия стандарт за програмируемо захранване с USB захранване (PD-PPS) (подмножество от съществуващите спецификации на USB-C PD), което позволява още по-голям контрол върху нивата на напрежение и ток по време на процесът на зареждане. Предимството на това е, че Quick Charge 5 е на теория универсален – всяко USB PD-PPS зарядно устройство трябва да може да зарежда вашето устройство Quick Charge 5 с пълна скорост.

Друга ключова промяна тук е фактът, че Quick Charge 5 вече поддържа 2S акумулаторни системи за две батерии, свързани последователно, което позволява двойно напрежение на зареждане. От своя страна това увеличава скоростта на зареждане.

Това води до най-голямото предимство на всички: факта, че Quick Charge 5 е част от цялостния пакет за части на Qualcomm. Qualcomm вече е един от най-големите доставчици на процесори и модеми и много компании използват своите мощни решения за лесната съвместимост с тези съществуващи продукти, което означава, че Quick Charge 5 вероятно ще започне да изскача на тонове телефони, когато първите устройства започнат да се доставят в Q3 2020.