close
Crypto

Само най-добрите алткойни ще оцелеят

1_KQ1PyVB2XNSfEeDiejFvxA

Пазарът на altcoin премина през трудни времена. В един момент пазарът загуби над 90% от стойността си от своя пик от 780 милиарда долара през януари 2018 г. Много проекти на altcoin, които трябваше да бъдат „следващото голямо нещо“, никъде не се виждат днес, отбелязва писателят от Cointelegraph Хенри Чайлд.

Дарвинизмът виждаме в природата, където естественият подбор означава че само най-добрите оцеляват. Ние виждаме същите тези принципи и в капитализма – автомобилът замени коня и каретата, имейлът замени факса, а онлайн стриймингът замени DVD-тата.

Сега започваме да наблюдаваме процес на подбор на Дарвин и на пазара на altcoin. Проектите които не са в състояние да оцелеят, са били ликвидирани или изоставени, докато проектите, които са поели ангажимент да предоставят стойност на своите потребители, обикновено са го направили през криптовалутата и започват да процъфтяват. Проекти като Chainlink и Cosmos дори са спечелили място сред първите 20 криптовалути. Започваме да наблюдаваме възраждането на алткойните.

Ново поколение алткоини започват да правят вълни и изглежда, че тези проекти имат редица предимства.

Доказани случаи на употреба

Проекти като Ethereum (ETH), Tron (TRON) и EOS (EOS) и до днес са в топ 20, тъй като предоставят здрава екосистема за децентрализирани приложения с интелигентна функционалност на договора. Бърз поглед към горните DApps показва, че тези три платформи са дом на DApps с най-много потребители и DApp използване. Те са домакин на приложения като игри, хазартни платформи и децентрализиран обмен, предоставящи на потребителите истинска стойност и забавление. Игри като EOS Dynasty и My Crypto Heroes имат хиляди активни потребители на ден. 888Tron, платформата за хазартни игри в блокчейна на Tron, разполага с 800 000 долара дневен обем на хазарт. Борсите като Eosfinex и NewDex предоставят на потребителите ултра-сигурно решение за търговия с висока ликвидност и не-задържане.

Chainlink осигурява стойност, като увеличава полезността на системите, свързани с децентрализираното си ценообразуване Oracle, премахвайки разчитането на централизираните ценови емисии и по този начин намалява риска. Oracles на Chainlink събира данни за цените в реалния свят и след това предоставя тези данни, така че зависимите системи да не са изложени на централизирана точка на отказ (в повечето случаи децентрализираните мрежи за интелигентни договори, които разчитат на централизирани емисии на цените, всъщност не са децентрализирани). Сътрудничеството на Chainlink и с Ampleforth и Polkadot са чудесни примери за проверка на случаите на използване на altcoin и създаването на стойност.

Доходни активи

Залагането е като турбокомпресор за алткойни. Осигуряването на доходност, намаляването на предлагането и стимулирането на участието са много мощни. Altcoins като Cosmos (ATOM), Tezos и Icon (ICX) дават на потребителите възможността да печелят пасивен доход само като притежават и залагат монетите си. Някои държавни облигации, като германски 10-годишни облигации, плащат отрицателни лихви. Чрез залагане на алткойни потребителите могат да печелят до 10% от годишна лихва, като едновременно инвестират в проекти, които желаят да подкрепят.

Подобно на инсталирането на турбокомпресор на счупен двигател, залагането не е достатъчно, за да превърне лош проект в добър, но със сигурност може да засили мрежата от altcoin-и.

Общността е елемент, който не може да бъде пренебрегнат за нито един проект, който иска да успее. В общността участват всички от потребители, разработчици, партньори и търговци. Биткойн (BTC) и Ethereum са основни примери за важността на общността (ако четете това, вероятно сте член на една или и двете от тези общности). И биткойнът, и Ethereum са се сблъскали с трудни моменти.

Новите мрежи винаги ще се сблъскват с предизвикателства и именно общностите ще поддържат мрежите в трудни моменти, когато имат най-голяма нужда от тях.

Нов пазар на altcoin

Тази нова динамика на пазара на altcoin, където оцеляват най-добрите, може да бъде само добро. Това означава, че пазарът зрее и мрежите, които доставят стойност, ще бъдат тези, които процъфтяват, което означава, че цялата екосистема е стимулирана да излезе зад тези мрежи.

Изглежда, че бихме могли да бъдем в началото на нов вид пазар на altcoin, пазар, който възнаграждава качеството. Това е оцеляване на най-добрите в пространството на altcoin – и за тези, които оцелеят, бъдещето е светло.