close
Новини

Ракетната компания на Джеф Безос пуска първия тест на своя космически кораб до една година

blueorigin_ns12_liftoff__1_

Blue Origin, ракетното предприятие, основано от Джеф Безос, изстреля ракетата си за космически туризъм от своя тестов терен в Западен Тексас до ръба на земната атмосфера във вторник, отбелязвайки първия тестов полет на ракетата от близо година.

Той отбеляза 13-ия тестов полет на Ню Шепърд, както се нарича превозното средство, но все още не лети с хора на борда. Blue Origin иска в крайна сметка да изпрати плащащите клиенти на кратки развлечения до края на космоса, но компанията не е започнала да продава билети, нито е обявила цена. Досега превозното средство е извършвало само научни експерименти.
По време на излъчване на тестовия полет във вторник, изпълнителният директор на Blue Origin Боб Смит каза само, че компанията е “много близо” до готовността да лети с хора.
Новият Shepard се състои от две парчета – малка капсула с форма на купол със зейнали правоъгълни прозорци и ракетен усилвател с височина 60 фута, който взривява капсулата до три пъти по-голяма скорост на звука, докато се хвърля към космическото пространство. Капсулата е проектирана да се откачи от ракетата близо до върха на нейния полетен път, изкачвайки се на повече от 60 мили и прекарала няколко минути, окачена в безтегловност, преди да скочи с парашут обратно на Земята.
Новият Шепърд провежда множество експерименти за НАСА по време на тестовото изстрелване във вторник, включително сензор, монтиран към екстериора на ракетата-носител, който е проектиран да проучи как бъдещите космически кораби могат да провеждат по-прецизни кацания на лунната повърхност.
Новият усилвател Shepard е проектиран от самото начало, за да помогне на Blue Origin да разработи лунната технология, каза Безос на събиране по време на презентация за програмата за лунен спускаем апарат Blue Moon на Blue Moon през 2018 г.

Blue Origin също така проектира много по-голяма ракета, наречена New Glenn, която компанията се надява да достави товари и сателити в орбита, много по-трудно и по-високоскоростно пътуване, отколкото краткото, суборбитално начинание, което предприема New Shepard.
Но за всички планове на Blue Origin за футуристични космически технологии, компанията често се разглежда като аутсайдер, където SpaceX на Elon Musk доминира в заглавията. Докато Blue Origin, основана през 2000 г., никога не е изпращала хора в космоса или е пускала ракета в орбита, SpaceX, по-млада от две години компания, изстрелва масивни партиди сателити, изпраща астронавти в Международната космическа станция и тества летене на Марс прототип на ракета.
Ръководството на Blue Origin обаче казва, че всичко е по дизайн. Талисманът на компанията е костенурка, предназначена да символизира нейната отдаденост да върви толкова бавно, колкото е необходимо. По много сметки това е обратното на културата в SpaceX, която олицетворява етоса на Силициевата долина да се движи изключително бързо и да възприема грешките като учебен опит.
Както Blue Origin, така и SpaceX имат тесни връзки с НАСА, макар че SpaceX спечели милиарди повече от държавни договори през годините.
И двете компании планират да работят в тясно сътрудничество с космическата агенция.