close
Хардуер

Първият петабайтов твърд диск може да съдържа стъкло

6-HDD_0

Нараства консенсус сред производителите на данни по света, че стъклото може да се превърне в жизненоважен компонент в стремежа да засити жаждата на човечеството за съхранение на данни.

Подхранван от нарастването на търсенето на видео с висока разделителна способност и нарастващата IoT мрежа, IDC прогнозира, че светът ще произведе 175 zettabytes (ZB) данни до 2025 г., почти шест пъти повече в сравнение с 2018 година.

Като се има предвид, че един ZB е равен на един милиард TB, би било разумно да се предположи, че до края на десетилетието ще достигнем умопомрачителните трилиона терабайтови марки.

Проектът на Silica на Microsoft за първи път изведе оптично съхранение на данни в светлината на светлината. Изследователи от най-голямата софтуерна компания в света – и вторият най-голям хиперскалер до AWS – успяха да съберат 75.6TB данни върху парче разтопен силициев диоксид, който беше с размерите на 2,5-инчово устройство с твърд диск. За сравнение най-големите в света твърди дискове в момента максимум 20TB и са в много по-голям 3,5-инчов форм-фактор.

В изявление пред IEEE Explore, CTO на Seagate Джон Морис потвърди, че лабораторията му за научноизследователска и развойна дейност също работи върху използването на стъкло като среда за оптично съхранение на данни. „Предизвикателството е да се разработят системи, които могат да четат и пишат с разумна производителност“, каза той.

Излишно е да казвам, че конкуренти като Western Digital, Toshiba и дори Samsung вероятно ще следват същия маршрут.

Има обаче някои доста важни предизвикателства, които трябва да бъдат решени първо. В момента носителят е само за четене, което го прави идеален за случаи на използване Write-Once, Read-Many (WORM).

Освен това, имайки предвид, че няма да има терабитна интернет връзка в продължение на поне няколко десетилетия, архивирането на едно от тези чудовища при доставчик на облачно хранилище може да отнеме повече от живот, след като попаднат на пазара.