close
Хардуер

Процесорите на Intel Alder Lake от 12-то поколение могат да въведат нов сокет през 2021 г.

lga-1700-mounting-system-00-1024×683

Предстоящите процесори на Intel Alder Lake за настолни компютри ще използват чисто нов LGA1700 форм-фактор и подходящ сокет, отбелязвайки първото радикално надграждане на своите гнезда за масови настолни процесори от 2004 г. Новият сокет LGA1700 ще запази ширината на 37,5 мм от днешната гнезда, но ще бъде по -дълъг на 45 мм. Това означава, че може да се нуждае от различни механизми за по -хладно монтиране. По -важното е, че новите процесори се очаква да бъдат с 0,8 мм по -къси от днешните процесори, което прави повечето съществуващи охладители остарели.

Капакът на гнездото на Intel LGA 1700 и LGA 1800 изтече миналата седмица, което ни показа един интересен детайл, на корицата имаше етикети както за гнезда LGA 1700, така и за LGA 1800. Гнездото LGA 1700 ще поддържа поне две поколения, Alder Lake & Raptor Lake. Но все още не знаем за какво е предназначен LGA 1800. Той може да бъде специфичен за платформата Xeon-W или може да бъде проектиран за първите 7nm процесори, пристигащи през 2023 г. с Meteor Lake, макар че това са само предположения.

Интересното е, че процесорите на Alder Lake използват асиметричен дизайн и макар да не знаем как матриците ще бъдат позиционирани под IHS, ние знаем от AMD Threadripper, че процесорите, които носят такъв дизайн, изискват пълно IHS покритие и че може би е трудно част, когато става въпрос за охлаждане на чисто новите процесори на Alder Lake. Засега знаем, че Alder Lake ще бъде монолитен, така че остава да се види как се обработва охлаждането за тези чипове от 12 -то поколение.

Що се отнася до това как ще бъдат подредени щифтовете, гнездото Intel LGA 1700 ще използва подобен дизайн с форма „L“ с две контактни области, подобни на съществуващия гнездо LGA 1200, но само в много по -широко отделение, тъй като трябва да побере още 500 пина. Очаква се процесорите Intel Alder Lake Desktop да стартират през четвъртото тримесечие на 2021 г. и ще бъдат първата основна потребителска платформа, използваща PCIe5.0 и DDR5 технологии, заедно с нов подход на хибридна архитектура, нещо, което Microsoft оптимизира за своята операционна система Windows 11.