close
Новини

Операционната система андроид ще засича земетресения

d41586-018-04258-2_15593332

Google създава световна система за сигнализиране за земетресения, задвижвана от Android. Първата част от тази система се разгръща днес. Ако си включите, акселерометърът във вашия телефон с Android ще се превърне в една точка от данни за алгоритъм, предназначен да открива земетресения. В крайна сметка тази система автоматично ще изпраща предупреждения на хора, които биха могли да бъдат засегнати.

Това е функция, станала възможна благодарение на силните страни на Google: поразителните числа на телефоните с Android по целия свят и умелото използване на алгоритмите за големи данни. Както и при сътрудничеството му с Apple за проследяване на експозицията и други функции на Android, като например откриване на катастрофата на автомобили и услуги за местоположение при аварийни ситуации, това показва, че има неизползвани начини, по които смартфоните биха могли да се използват за нещо по-важно от обричането на съдби.

Google разгръща системата на малки етапи. Първо, Google си партнира с Геологическото наблюдение на Съединените щати и Калифорнийския отдел за спешни служби, за да изпращат сигналите за земетресенията на агенциите до потребителите на Android в този щат. Тези сигнали се генерират от вече съществуващата система ShakeAlert, която използва данни, генерирани от традиционните сеизмометри.

„Би било чудесно, ако навсякъде имаше само базирани на сеизмометри системи, които могат да открият земетресения“, казва Марк Чеотиит, софтуерен инженер Android в Google. Но той продължава, „това не е наистина практично и е малко вероятно да има глобално покритие, тъй като сеизмометрите са изключително скъпи. Те трябва да бъдат постоянно поддържани, трябва много от тях в даден район, за да имате наистина добра система за ранно предупреждение за земетресение. ”

Така че вторият и третият етап на плана на Google ще се захранват от телефони с Android. Компанията обаче действа доста предпазливо. На втория етап Google ще покаже локализирани резултати при търсенията на Google за земетресения въз основа на данните, които открива от телефони с Android. Идеята там е, че когато почувствате земетресение, ще отидете в Google, за да видите дали това е, което сте почувствали или не.

И накрая, след като придобие повече увереност в точността на системата, Google ще започне активно да изпраща предупреждения за земетресения на хора, които живеят в райони, където няма системи за предупреждение на базата на сеизмометри.

Заатис казва, че информацията, събрана като част от тази програма, е „дефинирана“ от потребителите и че Google се нуждае само от „груба“ информация за местоположението, за да работи. Както сигналите за земетресение, така и системата за откриване също са включени. „Това, от което всъщност се нуждаем за това, са само тези малки мини сеизмометри, които са там“, казва Прайотис. „Не е необходимо да знаем нищо за самия човек, който го изпраща, защото това няма значение.“

Телефон с Android може да се превърне в „мини сеизмометър“, защото има акселерометър – нещото, което открива дали сте го завъртили или не. Системата на Android използва данните от този сензор, за да види дали телефонът се тресе. Той е включен само когато телефон с Android е включен и не се използва, за да се запази живота на батерията.

„Разбрахме, че [телефоните с Android са] достатъчно чувствителни, за да открият земетръсни вълни. Докато преминава земетръсна вълна, те успяват да ги засекат и обикновено виждат и двата ключови типа вълни, P вълната и S вълната “, казва Поготис. „Всеки телефон е в състояние да открие, че се случва нещо като земетресение, но тогава се нуждаете от съвкупност от телефони, за да знаете, че това е земетресение.“

P вълната (първична вълна) е първата и най-бързата вълна, изпратена от епицентъра на земетресение. S вълната (вторичната вълна) е по-бавна, но може да бъде много по-голяма. Системата на Google е в състояние да открие и двете. „Често хората дори няма да почувстват P вълната, защото тя е просто по-малка, докато S вълната има тенденция да причини много повече щети“, казва Политис. “P вълната може да бъде нещо, което ви казва да се подготвите за S вълната.”

Тези данни се обработват по класически начин на Google: като се използват алгоритми за обобщените данни от хиляди телефони, за да се определи дали се случва земетресение. Там, където традиционните сеизмометри са скъпи и прецизни, телефоните с Android са евтини и многобройни. Google може да използва Bayesian филтри и други алгоритми, за да превърне тези числа в данни за земетресението, които са достатъчно точни за изпращане на предупредителни сигнали.

Google казва, че системата му е в състояние да локализира епицентъра и да определи силата на земетресение. Въпреки това основната физика на тези вълни означава, че има граници на възможното, обяснява той:

Най-голямото ключово нещо е, че телефоните, които са най-близо до земетресението, могат да помогнат на потребителите далеч от земетресението да знаят за това. Едно от ограниченията на системата е, че не можем да предупредим всички потребители, преди земетресението да ги достигне. Потребителите, които са най-близо до епицентъра на земетресението, просто няма да получат предупреждение навреме, защото не прогнозираме земетресенията преди време.

Тази скорост означава също, че базираната на Android система за предупреждение няма да има човек в цикъла, тъй като тези предупреждения ще варират от „няколко секунди“ в близост до епицентъра до 30 или 45 секунди отвън.

„Имаме много сеизмолози в екипа, които буквално са просто вградени в нас“, казва Поготис. Това включва Ричард Алън, „който прекара по-голямата част от кариерата си в системи за ранно предупреждение за земетресения и който направи много от проектирането на системата ShakeAlert и който също е изградил телефонна система за откриване на земетресения и в миналото. ”

Приложението на MyShake на Алън е по-ранен пример за подобна система – но разликата сега е, че Google може да изгради това откриване директно в Android и може да го направи в мащаба на Google. (За разлика от системата на Google, MyShake работи на iPhone.)

Намерението на Google е да има различни нива на сигнали за различни земетресения. Той се консултира със сеизмолозите не само за дизайна на основната система, но и за това как трябва да изглежда сигналите. Целта е да „предадем информация възможно най-бързо за кратък период от време, така че потребителите да разберат, че трябва да реагират много бързо на земетресение, без да четат огромна стена от текст“, казва Спраитис.

В дългосрочен план Google се надява да създаде API въз основа на системата си за откриване на земетресения. Той не планира да използва тази система на iPhone, но ако излезе API, тогава Apple би била свободна да я използва. По-интересното е обаче какви други системи биха се възползвали от API за откриване на земетресение.

Например, някой може да построи нещо, което автоматично спира асансьор на следващия етаж и отваря вратата, така че хората да могат да излязат, преди да дойде вълната. И можете да изключвате газовите клапани автоматично, можете да имате нещо, което спира медицинските процедури или да отворите вратата за пожарните станции преди време. Това е често срещан проблем при земетресенията, където пожарите са голяма работа и пожарникарите често просто не могат да излязат. Така че, можете да изградите нещо, което прави това. Самолетите могат да спрат да кацат, докато правят това, да прекратят кацането си. Влаковете могат да бъдат забавени. Има цяла екосистема, която може да бъде активирана, като се използва това разпознаване, базирано на Android, и то като просто публикува сървърна страна, така че другите да могат да се включат в нея.

Залозите за такава система биха били невероятно големи – и отговорността за поддържането на тази система би била еднакво голяма. Така че този API е далеч. Планът на Google е да сведе до минимум фалшивите позитиви и да настрои системата в момента. Google също трябва да положи големи усилия, за да гарантира, че известията му няма да затрупват клетъчните мрежи. Изпращането на пинг на всеки телефон с Android наведнъж има потенциал да запуши тези ефири.

Google ще внедри тази система чрез Google Mobile Services, така че няма да се изисква пълна актуализация на операционната система. Това означава, че както системата за откриване, така и сигналите трябва да работят върху по-голямата част от телефоните с Android, които се използват днес. (Това означава също, че тези услуги няма да идват скоро в Китай, тъй като телефоните с Android в тази страна не използват услугите на Google.)

Google започва да предоставя сигнали за земетресение в Калифорния веднага, като използва съществуващата сеизмометрова мрежа. Данните за земетресението също скоро ще започнат да се показват в търсенията с Google. Що се отнася до предупрежденията и сигналите въз основа на данните, събрани от телефони с Android, това ще отнеме малко повече време. Google казва, че ако даден регион има съществуваща система за откриване и предупреждение за земетресение, неговото предпочитание е да се използва това, а не базираната на телефона система.

„По принцип има стотици милиони хора по света, които живеят в близост до зони на разрушения от земетресението“, казва Поготис, „и това е нещо, за което смятаме, че можем да помогнем.“