close
Хардуер

Нов слух показва как би могъл да изглежда сокетът AM5 и подчертава основните характеристики на AMD Ryzen 7000 Raphael

Raphael_LGA_cpu

Сега имаме приблизителна представа за това как биха могли да изглеждат процесорите на AMD Zen 4 Raphael. Процесорите от серията AMD Ryzen 7000 поддържат DDR5 RAM, разполагат с 28 ленти PCIe 4.0 и TDP от 120 W (170 W за някои модели). Слуховете предполагат, че AMD е планирано да пусне тези процесори някъде в края на 2022 г.

Изтеклите планове ни казаха, че AMD най-накрая се отказва от сокета AM4 с процесорите от следващо поколение Zen 4. Друга значителна промяна е преходът от гнездо PGA (Pin Grid Array) към LGA (Land Grid Array). Сега имаме първия поглед как би могъл да изглежда процесорът LGA1718, базиран на AM5.

Процесорът няма да поддържа DDR4 памет, което не е изненадващо, като се има предвид, че 5nm чип трябва да бъде пусна някъде в края на 2022 г. В идеалния случай DDR5 паметта трябва да стане норма дотогава. Течът също така споменава, че някои артикули ще увеличат TDP до 170W. Тази цифра също трябва да позволи по -голям брой ядра.

Най-добрият AMD Ryzen 9 7950 теоретично може да се достави с 20/24 ядра и 40/48 нишки. Поддръжката на PCIe 5.0 би била идеална, но AMD иска да запази това изключително за своите сървърни артикули засега. AMD е използвала гнездо LGA още през дните на Opteron и не е чужда за него. Преходът на AMD към процесори, базирани на LGA, ще дойде като облекчение за създателите на персонални компютри. На много от тях процесорите се разпадат с охладителя по време на разглобяването, което понякога води до огъване/повреда на щифтовете.