close
Новини

Нов видео формат намалява наполовина размера на файловете за 4K и 8K телевизори

07toBDd6lpyucCyM0xWrcQv-4.fit_scale.size_2698x1517.v1569491792

Нова технология за кодиране на видео, която обещава да намали използването на данни поне наполовина, беше обявена след тригодишни разговори с участието на някои от най-големите играчи в технологичната индустрия.

Стандартът трябва да позволява на хората с бавни връзки да излъчват кадри с по-високо качество от преди, без паузи за буфериране.

Той би могъл също да проправи пътя на услугите по заявка да предлагат 8K съдържание.

Но един експерт предупреди, че вероятно ще са нужни години, за да се усвои.

Кодекът – който се нарича едновременно H.266 и универсално видео кодиране (VVC) – беше обявен от германския институт Фраунхофер Хайнрих Херц.

Според него Apple, Microsoft, Qualcomm, Ericsson, Intel и Huawei са сред тези, които са работили върху неговото развитие.

Надява се, че след време смартфоните и другите камери ще могат автоматично да записват и възпроизвеждат кадри във този формат. Въпреки това ще трябва да бъдат разработени нови чипове, преди да могат да го направят.

Междувременно записите ще трябва да бъдат кодирани отново, за да се възползват от възможното допълнително компресиране. Възпроизвеждането вероятно ще изисква бърз процесор, защото днешният хардуер не е проектиран предвид кодека.

Кодек избор

H.266 е проектиран да изисква половината битрейт – количеството данни, предавани в секунда – според днешния стандарт H.265.

Самият кодек H.265 намали наполовина изискването за битрейт на своя предшественик H.264, което все още се използва широко.

„H.265 изисква около 10 гигабайта данни за предаване на 90-минутно видео с висока резолюция [4K]“, обяснява прессъобщение.

“С тази нова технология са необходими само 5 GB, за да се постигне същото качество.”

С цел надеждно предаване на 8K видео, тестовете показват, че домовете ще изискват интернет връзки с възможност за повече от 85 мегабита в секунда (Mbps). Това обаче има потенциал да падне до по-управляемите 40-50Mbps, ако H.266 излети.

Домовете на много хора не са достатъчно големи, за да съхраняват телевизия, която е достатъчно голяма, за да оцени четирикратното увеличение на броя на пикселите, които 8K предлага над 4K.

Скокът в разделителната способност обаче има големи предимства за виртуалната реалност, която запълва зрителното поле на потребителя.

Освен това той предлага по-ефективен начин да предавате 360-градусови кадри с по-висока разделителна способност към шлемове от ново поколение, където допълнителните детайли могат да направят голяма промяна, тъй като потребителите виждат наведнъж само част от записаното изображение.

Но само защото стандартът съществува, това не означава, че той ще бъде всеобхватен.

Преди това Google е избрал да използва формат, който сам е разработил – VP9 – вместо H.265 за кодиране на видеоклипове в YouTube.

А консорциум – който включва Amazon, Apple, Facebook, Google и Samsung – вече е разработил приемник, AV1. Платформата за стрийминг на видеоигри Twitch вече каза, че възнамерява да премине „100%“ към формат до 2024 г.

„Историята с кодека винаги е една и съща: всеки винаги иска да получи по-качествено видео в по-ефективно състояние, но предизвикателството е хората да го възприемат“, коментира Бен Ууд от консултантската компания CCS Insight.

„За да бъде успешен, кодекът трябва да получи широко приемане от всички ключови играчи. И да решите да го подкрепите може да бъде донякъде религиозно решение.“