close
Новини

Невероятни супер SSD дискове във вид на грамофонни плочи могат да направят твърдите дискове остарели

F6tg5eYGKByETkmAPimw5m-650-80.jpg

Съвременните центрове за данни с висока степен на мащаб имат безкраен апетит за производителност, капацитет и плътност на съхранението, поради което през последните години бяха въведени множество нови SSD форм-фактори, предназначени да увеличат производителността и капацитета.

Но Kioxia вярва, че има по-бърз и по-евтин начин за доставяне на желаните твърди твърди решения за съхранение на клиенти в облака: SSD-нива на вафли.

С капацитет, започващ от около 50 TB, използвайки настоящите 3D QLC NAND, такива устройства биха могли да предложат безупречна производителност.

“Вафлата” трябва да бъде изпробвана с помощта на „супер мулти-сондажната технология“ на Kioxia, за да открие и деактивира дефектни 3D NAND-матрици и след това да бъде прикрепена към I/O и захранващи конектори. Цялото нещо трябва да се работи паралелно, за да се извлече максимална последователна и произволна IOPS производителност.

Настоящият капацитет на SSD дискове е ограничен от форм-факторите, докато границите на производителност се определят от контролерите (т.е. от броя на техните NAND канали, както и от способността им бързо да изпълняват ECC и други необходими операции) и PCI Express интерфейс.

На ниво “вафли” човек може да получи изключителен брой NAND канали (помислете, че са над 32-те канала на Microsemi, често срещани в корпоративните SSD дискове), докато PCIe 6.0 x16 интерфейс би доставил до 128 GB / s честотна лента. Що се отнася до IOPS, ние говорим за многоканални чудовищни SSD дискове, така че помислете за милиони IOPS.

Шигео Ошима, главният инженер на Kioxia, описа концепцията за SSD дискове на “вафли” в презентация на VLSI Symposium 2020, което означава, че това не е продукт от пътната карта на компанията, но се надяваме, че скоро ще дойде нещо.

Въпреки това Kioxia в момента произвежда 1,33 Tb 96-слойни 3D QLC NAND чипове, които измерват 158,4 mm2 и осигуряват производителност на запис от 132 MB / s поради архитектурата на квадратна равнина. Приблизително 355 такива матрици се побират върху 300-мм вафла, така че ако приемете норма на добив от приблизително 90%, Toshiba получава около 53 TB от суров 3D QLC NAND.

Твърдо състояние за съхранение на базата на 300-мм 3D NAND вафла (и) ще изглежда като стандартен стелаж сървър със собствена логика, PSU, охладителна система и други компоненти като мрежови интерфейси. От гледна точка на плътността на съхранението, такъв сървър няма да бъде шампион (не в свят, в който можете да пакетирате 100 TB в 3,5-инчов форм-фактор), но ако се нуждаете от изключителна производителност на сравнително ниска цена, устройство от такъв вид би могло да има смисъл.