close
Crypto

Най-добрите крипто портфейли за 2020

crypto-wallets-blockchainland-780×400

Портфейлът е първата стъпка към използването на Bitcoin или крипто.

Защо?

“Портфейл” е в основата си еквивалент на банкова сметка. Тя ви позволява да получавате биткойни и други монети, да ги съхранявате и след това да ги изпращате на други хора.

Можете да мислите за портфейла като за личен интерфейс към мрежата на Биткойн, подобно на начина, по който вашата онлайн банкова сметка е интерфейс към редовната парична система.

Портфейлите съдържат частни ключове; тайни кодове, които ви позволяват да харчите монетите си.

В действителност, не монетите трябва да бъдат съхранявани и защитени, а частните ключове, които ви дават достъп до тях.

Накратко:

Криптопортфейлът или Биткойн е просто приложение, уебсайт или устройство, което управлява частни ключове за вас.

Това ръководство ще ви покаже как да създадете портфейл и да изберете най-добрия.


Нека обсъдим видовете портфейли и защо може да искате да използвате един вид или друг.

Хардуерни портфейли

Хардуерният портфейл е физическо електронно устройство, създадено единствено с цел да обезопаси криптомонетите.

Основната иновация е, че хардуерният портфейл трябва да бъде свързан към вашия компютър, телефон или таблет, преди да бъдат изразходвани монети.

Хардуерните портфейли са добър избор, ако сте сериозен за сигурността и удобното, надеждно съхранение на Bitcoin и крипто.

Хардуерните портфейли държат частните ключове отделно от уязвимите, свързани с интернет устройства.

Вашите важни частни ключове се поддържат в сигурна офлайн среда на хардуерния портфейл, напълно защитени дори и ако устройството бъде включено в заразен със злонамерен софтуер компютър.

Тъй като биткойните и криптовалутите са дигитални, киберпрестъпниците потенциално биха могли да се прицелят в “софтуерния портфейл” на компютъра ви и да ги откраднат, като имат достъп до частния си ключ.

Генерирането и съхраняването на частни ключове офлайн с помощта на хардуерен портфейл гарантира, че хакерите нямат начин да достигнат до вашите монети.

Хакерите ще трябва да откраднат самия хардуерен портфейл, но дори и тогава той може да бъде защитен с ПИН код.

Не се притеснявайте, че хардуерният ви портфейл ще бъде откраднат, загубен или повреден; стига да знаете ключовите думи, винаги можете да изтеглите монетите си.

Защо хардуерните портфейли са добри?

  • Най-лесният начин за сигурно съхранение на биткойни и други монети
  • Лесен за архивиране и защита
  • По-малко поле за грешка; настройките са лесни
  • Множество хардуерни портфейли могат да се използват заедно за допълнителна сигурност

Защо хардуерните портфейли са лоши?

  • Не са безплатни!
  • Те могат да бъдат предизвикателство за новите потребители които все още не знаят как да работят с тях

Кой портфейл е най-добър за Вас?

Лесен за архивиране и защита. Инвестираш или спестяваш? Тогава хардуер портфейл ще пази вашите монети в безопасност.
Множество хардуерни портфейли могат да се използват заедно за допълнителна сигурност,
в противен случай, софтуерен портфейл ще изпраща и получава bitcoins и крипто без никакви проблеми. Най-доброто от всичко е, че софтуерните портфейли са безплатни.

Хардуерните портфейли на са безплатни

Но цената може да си струва, ако притежавате значителна сума монети. Хардуерният портфейл ще защити няколкостотин bitcoin /crypto, също толкова ефективно, колкото няколко милиона.

Как работят хардуерните портфейли

Хардуерните портфейли са защитени, офлайн устройства. Те съхраняват вашите лични ключове офлайн, за да не могат да бъдат хакнати. Това означава, че можете дори да използвате такъв на заразен със злонамерен софтуер компютър.

Андроид Биткойн портфейли

Има голям избор на Android портфейли. Тъй като Биткойн портфейлите първоначално са били забранени от Apple, разработчиците прекарват голяма част от времето си, разработвайки за Android.

BRD.

Той предлага потребителски контрол на частни ключове, лесен за използване интерфейс, и парола за поддръжка.

 


Samourai е 100% най-добрият наличен Android портфейл. Той има най-много функции, най-добрата поверителност и разработчиците му непрекъснато работят, за да добавят най-новите функции на Bitcoin към портфейла. Самураи Портфейлът е на разположение повече от 3 години и кодът му е напълно отворен код.

 

Mycelium е най-популярният Bitcoin портфейл на Android. Много е лесно да се използва за изпращане и получаване на плащания. Архивирането на портфейла ви също е просто, тъй като Mycelium го прави много ясно с инструкциите за настройка и архивиране.

 

 


Edge е лесен за използване Bitcoin портфейл за iPhone и Android. Познатата му функция за вход прави използването на приложението лесно за хора, които са нови за bitcoin. Портфейлът също така създава автоматични резервни копия, така че не е нужно да се притеснявате за техническите характеристики на извършването на ръчни архиви на портфейла.

 


Blockstream green е родния Android версия на GreenAddress. Това е портфейл с много подписи, който също поддържа хардуерни портфейли като TREZOR и Ledger.

 

 

Кражба и измами

Без значение кой портфейл изберете, не забравяйте:

Вашите биткойни са безопасни само ако частният ключ е генериран сигурно, остава тайна и най-важното – се контролира само от вас!

За да избегнете кражба, измами и други загуби на средства, следвайте тези три основни принципа:

  1. Генерирайте личните си ключове в защитена, офлайн среда. (Освен ако се използват тривиални суми, в които случаи ключове могат да бъдат създадени в горещ портфейл).
  2. Създайте резервни копия на вашите лични ключове. Това помага да се предпазите от загуба на вашите биткойни поради повреда на твърдия диск или някакъв друг проблем или злополука. В идеалния случай трябва да имате дублиран набор от резервни копия, държани извън обекта, за да се предпази от възможността от пожар, грабеж и т.н.
  3. Шифровайте портфейлите, за да осигурите допълнителна сигурност. Това помага за предотвратяване на физическата кражба на вашите средства в случай, че устройството или хардуерния ви портфейл бъде откраднат.

Защитата на вашите биткойни правилно е най-важната стъпка за всеки потребител на Bitcoin.

С Bitcoin имате привилегията , но също така и отговорността – да пазите собствените си пари. Имаше безброй измами, свързани с Bitcoin, които биха могли да бъдат предотвратени.

Добро правило е да не се доверяваш на никого с парите си.