close
Новини

Монокристални и поликристални слънчеви панели: това, което трябва да знаете

Type-of-Solar-Panel

Когато оценявате слънчеви панели за вашата фотоволтаична (PV) система, ще срещнете две основни категории опции на панелите: монокристални слънчеви панели (моно) и поликристални слънчеви панели (поли). И двата типа панели произвеждат енергия от слънцето, но има някои ключови разлики, които трябва да се знае.

Монокристални слънчеви панели и поликристални слънчеви панели: всичко е за клетките

Както монокристалните, така и поликристалните слънчеви панели изпълняват една и съща функция в общата слънчева фотоволтаична система: те улавят енергия от слънцето и я превръщат в електричество. И двете са направени от силиций, който се използва за слънчеви панели, тъй като е изобилен, много издръжлив елемент. Много производители на слънчеви панели произвеждат както монокристални, така и поликристални панели.

Както монокристалните, така и поликристалните слънчеви панели могат да бъдат добър избор за вашия дом, но има ключови разлики между двата вида технологии, които трябва да разберете, преди да вземете окончателното си решение за закупуване на слънчева енергия. Основната разлика между двете технологии е видът на силициевата слънчева клетка, която използват: монокристалните соларни панели имат слънчеви клетки, изработени от един кристал силиций, докато поликристалните соларни панели имат слънчеви клетки, направени от множество разтопени силициеви фрагменти.

Монокристални слънчеви панели

Монокристалните слънчеви панели обикновено се смятат за първокласен слънчев продукт. Основните предимства на монокристалните панели са по-високата ефективност и елегантната естетика.

За да се направят слънчеви клетки за монокристални слънчеви панели, силицийът се оформя в барове и се нарязва на вафли. Тези видове панели се наричат ​​„монокристални“, за да означават, че използваният силиций е монокристален силиций. Тъй като клетката е съставена от един кристал, електроните, които генерират поток от електричество, имат повече място за движение. В резултат на това монокристалните панели са по-ефективни от техните поликристални колеги.

Поликристални слънчеви панели

Поликристалните соларни панели обикновено имат по-ниска ефективност от монокристалните опции, но тяхното предимство е по-ниска цена. В допълнение, поликристалните соларни панели имат тенденция да имат син оттенък вместо черния оттенък на монокристалните панели.

Поликристалните соларни панели също са изработени от силиций. Въпреки това, вместо да използват един кристал от силиций, производителите стопяват много фрагменти силиций заедно, за да образуват вафли за панела. Поликристалните слънчеви панели също се наричат ​​”многокристални” или многокристални силиций. Тъй като във всяка клетка има много кристали, има по-малка свобода за движението на електроните. В резултат на това поликристалните соларни панели имат по-нисък коефициент на ефективност от монокристалните панели.

Как монокристалните и поликристалните панели се сравняват по ключови показатели?

Монокристален панел Поликристален панел
Цена по-скъп по-евтин
Ефикастнос по-ефективен по-малко ефективен
Естетика клетките са с черен оттенък клетките са със син оттенък
Живот 25+ години 25+ години

Монокристални срещу поликристални слънчеви панели: кои са точно за вас?

Спестяването на пари е една от най-добрите причини за слънчевата енергия и независимо дали избирате моно или поли слънчеви панели, ще намалите сметките си за ток. Избраната от вас опция се свежда до вашите лични предпочитания, ограничения на пространството и избраната от вас опция за финансиране.

  • Лични предпочитания: Ако цветът на вашите слънчеви панели е важен за вас, не забравяйте, че монокристалните и поликристалните слънчеви панели са склонни да се появяват по различен начин на вашия покрив. Типичният монокристален панел има тенденция да има по-тъмен черен цвят, докато типичният поликристален панел има тенденция да има по-син цвят. Ако мястото, където са произведени панелите ви е важно, тогава се уверете, че знаете достатъчно за компанията, която е направила вашите моно или поли соларни панели.
  • Космически ограничения: Трябва да предпочитате соларни панели с по-висока ефективност, ако размерът на вашата фотоволтаична система е ограничен от количеството налично пространство на вашия покрив. Поради това плащането на допълнителните разходи за по-ефективни монокристални панели, които могат да ви помогнат да увеличите производството на електроенергия, ще има повече смисъл в тези сценарии. Освен това, ако имате много място на покрива или инсталирате наземен соларен, тогава поликристалинът с по-ниска ефективност може да бъде по-икономичен вариант.