close
Новини

Корпорацията за електрически автомобили Никола излезе на фондовата борса

5e41ad1e3b62b7232b2f1186-1591821031

Никола е новодошъл в борсовата вселена, след като стана публичен като част от сливане с компания за придобиване на специални цели през юни 2020 г. Компанията проектира водородни електрически камиони и е на седмици от тестване на прототип модел на писта.

Акцията със сигурност е получила извънредно внимание, най-вече заради инвеститорите, които се занимават с нея като следващата Tesla или Tesla 2.0, но дали е справедливо да сравним акциите на Nikola Motor с Tesla?

Големият взрив, който не продължи

Акциите на Никола отвориха за търговия на 4 юни на $ 37,55 и до дни тестваше нивото от 100 долара на акция. Част от печалбата в акциите на Никола може да се дължи на комбинация от нарастващ биков пазар, инвеститорски апетит към горещо IPO от всякакъв вид и драстично покачване на търговците на дребно, които следват потока на парите. Но след достигането на върха си, акцията изтри печалбите си след IPO, което завърши с болезнен 21-процентов еднодневен спад през юли в реакция на компанията, обявила продажба на до 23,9 милиона акции.

Фондовият пазар няма недостиг на компании, които днес печелят и Никола не е сред тях. Със сигурност компанията прави възстановими резервации за своя камион Badger на цена от 250 до 5000 долара.

Разбира се, това е впечатляващо постижение, тъй като никой не е виждал прототип или производствен план и няма гаранция, че някога ще бъде построен. Компанията призна толкова, че в регулаторно подаване през март, когато каза, че утвърден производител трябва да се съгласи да го направи.

Така или иначе, Badger ще се изправи срещу някаква силна конкуренция. Колко трудно? Камион, спечелил титлата най-продаваният пикап в Америка за 43 години, Ford F-150. Изглежда като трудно постижение за стартиране.

Също така, Никола е в крак срещу Tesla, който прави собствен пикап, за който мнозина също предполагат, че ще съперничи на F-150. Въпреки че Tesla има репутация на липсващи насоки за доставка, компанията е вярна на думата си, макар и по-добре късно отколкото никога. Към днешна дата се смята, че Tesla е натрупал умопомрачителни 650 000 резервации за своя камион, подходящо наречен Cybertruck.

В същото време компанията иска да доминира на пазара на товарни автомобили с водородно-електрически камион. Компанията заслужава кредит за своята смела инициатива, но логистиката зад бизнеса естествено е грижа за някои инвеститори.

Компанията явно е подкрепена от експерти в тази област, но създава флот от камиони за водородно гориво? В най-добрия случай много скъпо предложение, което оставя малко място за инвеститорите да видят възвръщаемост на инвестицията си за много дълго време.

Прогноза за цената на акциите

Не много отдавна Tesla беше на същото положение, а инвеститорите разглеждат Никола днес и идентифицират промяна, за да започнат по-рано какво може да бъде следващото Tesla.

Никола потвърди и повтори множество аспекти от производството си, които дават увереност на инвеститорите, че е на няколко години от навлизането на най-важния етап от приходите на бизнес цикъла. Представете си, че купите Tesla три години преди да продаде първата си кола?

Първо, производството на автомобила на Tre се развива в Германия. Компанията е забелязала неуспех от пандемията Covid-19 и това е разбираемо.

Междувременно съоръжение от един милион квадратни фута в Аризона ще стане частично функциониращо през 2021 г. и напълно функциониращо през 2023 г. По това време съоръжението ще може да произвежда десетки хиляди единици полувози с класове 8 с нулеви емисии годишно ,

В този момент Никола ще се впусне в това, което някои смятат за дългосрочна история на растежа на печалбата. Анализаторите на JP Morgan оценяват, че Никола ще генерира около 1,7 милиарда долара от EBITDA през 2027 г. Разбира се, това изглежда далеч и както анализаторите също отбелязват, „бихме могли да станем по-малко конструктивни в бързаме, ако фирмата не успее да изпълни плана си“ ,

С други думи, всяка прогноза за акции на Никола се основава на способността на ръководството да продължи да убеждава инвеститорите, че това е реалната сделка.

Краткосрочни притеснения

Всяка краткосрочна прогноза за цената на акции на Nikola Corporation трябва да разбере напълно проспекта на компанията от края на юли. Компанията не само потвърждава намерението си да продаде близо 24 милиона акции. По подразбиране това би направило всяка съществуваща акция на стойност по-малко, тъй като общият брой на акциите нараства от 360,9 милиона до 384,8 милиона.

Проспектът също така отбелязва, че съществуващите инвеститори искат да продадат част от дяловете си на обща стойност над 53 милиона акции. Акционерите, които вече потвърдиха намерението си да продадат част от акциите си, включват гиганти в тежка категория като BlackRock, Fidelity и ValueAct.

Тъй като тези акции започват да заливат пазара в търсене на купувач, прогнозата за цената на акциите на Nikola Corporation показва тенденция по-ниска.

Дайте и време

Най-вероятно Никола ще остане горещо обсъден състав през следващите месеци и години.

Може ли Никола да се издигне, за да стане следващата Tesla? Може би. Изглежда, че е на правилния път днес, предвид добре планирана глобална производствена стратегия, която би могла да завиди на утвърдените производители на камиони.

Може ли Никола да се провали в епични пропорции? Това е също толкова реалност, но може би е глупаво да заемате тази позиция толкова рано в историята на компанията.