close
Новини

Колко бърз е сателитният интернет на SpaceX? Бета тестовете показват, че достига до 60 Mbps

cs75gj5lo1z41

Докато SpaceX се подготвя да стартира Starlink, голям въпрос пред предстоящата спътникова интернет услуга е колко бързо ще работи в реалния свят.

Е, всъщност има някои данни за тест за скорост, които показват, че Starlink може да осигури скорост на изтегляне от 11 Mbps до 60 Mbps. Очевидно някои щастливи потребители на бета се опитват да изпробват Starlink на уебсайта на Speedtest на Ookla. (Забележка: Ookla е собственост на Ziff Davis, компанията майка на PCMag.com.)

Както Ars Technica посочва, потребителите на Reddit обхождат уебсайта на Ookla и забелязват около десетина тестове за скорост, регистрирани в Starlink. Тестовете, които бяха предимно проведени по-рано този месец, показват, че сателитната интернет мрежа е била в състояние да осигури скорост на изтегляне от 42,8 Mbps, когато са осреднени заедно.

Скоростта на качване, от друга страна, варира от 4,5 Mbps до 17,7 Mbps. Почти всички тестове бяха направени в Лос Анджелис, Калифорния, освен за три, които се случиха в Сиатъл, Вашингтон. Що се отнася до латентността, тестовете варират от 20 милисекунди до 94 ms.

Тестовете за скорост са доста под целевата цел на SpaceX – осигуряване на 1Gbps интернет скорости. Все пак много потребители във форума на Starlink в Reddit изтъкват, че дори скоростта на изтегляне от 15 Mbps би била значително подобрение в сравнение с широколентовата връзка, която в момента използват. В САЩ по-специално селските райони имат бавна скорост на интернет, достигайки 7 Mbps или много по-ниски.

Важно е също да се отбележи, че спътниковата мрежа на Starlink остава в процес на изграждане, така че скоростите и закъсненията вероятно ще се подобрят с течение на времето.

Що се отнася до това дали тестовете за скорост са реални, Ookla каза за PCMag: „Тези тестове изглежда са законни. По принцип информацията за връзка, която е видима за потребителя по време на теста, е строго проверена от нашия екип за QA (осигуряване на качеството). . ”

В момента SpaceX изстреля около 600 спътника в орбита, за да захранва Starlink. Но целта е евентуално да стартира още хиляди, за да осигурите глобално широколентово покритие. Компанията планира да започне публичен бета тест за заинтересованите потребители през следващите седмици, преди да започне официалното стартиране по-късно тази година.

За да научите повече за бета тестовете, можете да отидете на Starlink.com, за да се регистрирате за имейл бюлетина. Въпреки това, обществената бета версия вероятно ще се появи само в района на щата Вашингтон.

Starlink планира да стартира за първи път в северната част на САЩ и в долната част на Канада преди глобалното въвеждане през 2021 г.