close
Новини

Кои нови технологии за слънчеви панели ще революционизират производството на енергия?

28_28-solar-panel-efficiency

Когато повечето хора чуят думите „слънчева енергия“, веднага се сещат за „слънчеви панели на покривите или в соларна ферма в пустинята. Но сега има няколко нови вълнуващи технологии за слънчеви панели или в процес на производство, или вече на пазара. Тези обещаващи технологии ще революционизират начина, по който мислим не само за слънчевата енергия, но и за производството на енергия като цяло. Скоро няма да има изисквания за големи парцели земя или покривно пространство, нито е необходимо да изглежда скучно.

# 1 Плаващи слънчеви ферми (известни още като “floatovoltaics”)


Силиконовите панели стават все по-евтини и по-ефективни всеки ден. Според експертите, ако фотоволтаичните панели се поставят върху резервоари и други водни тела, те предлагат още по-голяма ефективност, както и множество други предимства.

„Floatovoltaics“ са фотоволтаични слънчеви енергийни системи, създадени за плаващи по резервоари, язовири и други водни обекти.

Плаващите соларни ферми могат да генерират огромни количества електроенергия, без да използват ценна земя или недвижими имоти. Разходите за монтаж на плаващи фотоволтаични панели са по-малко от наземните фотоволтаични панели. Също така, изследванията показват, че производството на енергия на плаващи слънчеви панели е по-голямо с до 10% поради охлаждащия ефект на водата.

Освен че произвеждат чиста слънчева енергия, плаващите соларни ферми могат да помогнат при управлението на водата. Те намаляват загубата на вода до изпаряване, тъй като ограничават циркулацията на въздуха и блокират слънчевата светлина от повърхността на водата. Освен това плаващите слънчеви ферми предотвратяват вредното производство на водорасли, намалявайки разходите за пречистване на водата. Освен това водата под нея поддържа слънчевите панели чисти и минимизира енергийните отпадъци.

Вградените в сградата фотоволтаици, както подсказва името, безпроблемно се вписват в архитектурата на сградите под формата на покриви, балдахини, стени за завеси, фасади и системи за остъкляване. За разлика от традиционните слънчеви фото панели, BIPV може да бъде естетически привлекателен, отколкото компромис с дизайна на сградата.

Разбира се, естетиката сама по себе си не е достатъчна за слънчевите купувачи; икономиката също има значение. Добрата новина е, че системите за слънчеви панели BIPV дават възможност на собствениците на жилища да спестят от строителни материали и разходи за електрическа енергия. Заменяйки BIPV за стандартни строителни материали, можете да намалите допълнителните разходи за системи за монтаж на слънчеви панели.

Технологията BIPV, когато се използва върху фасадите на сградата, атриума, терасовия под и балдахините, осигурява следните предимства:

  • Повишена енергийна ефективност
  • Висока топло и звукоизолация
  • Чиста и безплатна мощност от слънцето
  • Намалени разходи за O&M
  • Нулев въглероден отпечатък

Фотоволтаичните фотоволтаични стъкла, инсталирани като строителни материали, действат като устройство, генериращо енергия, позволявайки естествена светлина в домовете и офисите, също както конвенционалните архитектурни очила.

# 3 Слънчеви кожи


Слънчевите кожи са нова PV технология за интегриране на потребителски дизайни в системите за слънчеви панели. Технологията на слънчевата кожа е подобна на рекламните опаковки, показани на прозорците на шината.

Sistine, производителят на слънчеви кожи, тества технологията в Националната лаборатория за възобновяема енергия на САЩ, за да повиши нейната ефективност. Слънчевите тънкослойни кожи поддържат висока ефективност благодарение на селективния си напредък на филтриране на светлината. Слънчевата светлина, падаща върху слънчеви кожи, се филтрира, за да достигне слънчевите клетки под нея. В резултат на това едновременно показва персонализираното изображение и осигурява слънчева енергия.

Тези отпечатани персонализирани изображения, вградени в соларни панели, могат точно да съвпадат с вашите тревисти тревни площи или покриви на вашите домове.

Панелите за слънчева кожа също могат да бъдат полезни за бизнеса или държавните служби. Те могат да бъдат персонализирани да показват фирмени лога, бизнес реклами, флаг на държава и т.н.

В допълнение към тези предимства, Sistine Solar ви позволява да наблюдавате работата на вашата система 24/7 на вашия телефон. Също така ви предоставя сигнали в случай на проблеми или прекъсвания на слънчевата енергия и предписва правилните лекарства в правилните моменти.

Недостатъкът на слънчевите панели за кожата е тяхната цена, която е с около 10% повече от цената на традиционните панели.

# 4 Соларна тъкан


Слънчевата радиация е достъпна по цялата планета, така че защо да не генерирате собствена енергия, където е необходимо? Представете си, че освен да произвеждате слънчева енергия на фиксирано място, бихте могли да го направите и в движение през собствените си дрехи.

Изследователите разработват слънчеви тъкани с визия за включване на слънчевата енергия във всяко влакно. Тези слънчеви нишки могат да бъдат вградени във вашите тениски, зимни палта или всяко друго облекло, за да ви помогне да сте по-топли, да захранвате телефона си и да осигурите енергия за други нужди, докато сте в движение.

Има няколко области, в които изследователите са се опитали да комбинират слънчева тъкан и слънчеви панели, които включват:

  • Фасади на сгради, които осигуряват както сянка, така и сила
  • Тенти, които осветяват уличните светлини, и
  • Завеси, които премахват консумацията на енергия от мрежата

Соларно изработеното домакинско облекло може да ви помогне да спестите разходи за монтаж и монтаж на слънчеви панели.

Фирмите за производство на слънчеви клетки също работят специално по проекта на американската армия с визия за създаване на роботизирани палатки със слънчева енергия.

# 5 Фотоволтаични слънчеви бариери за шум (PVNB)


Шумът от трафик от магистрали в САЩ винаги е бил проблем за всички. За да преодолеят този проблем, 48 щата са изградили близо 3000 мили бариери за шум от трафика. Шумовите бариери винаги са били изграждани с единствената цел да се създадат рентабилни бариери, които ефективно изпълняват функциите за намаляване на шума. Целта на Министерството на енергетиката на САЩ обаче сега се е превърнала в обединяване на намаляването на шума с устойчивото производство на енергия.

Като се има предвид широкото използване на шум бариери в САЩ, потенциалът за производство на слънчева енергия от тях вероятно е около 400 гигаватчаса (GWh) годишно. Това е приблизително равно на годишното използване на електроенергия от 37 000 домове.

Бъдещето на слънчевата енергия изглежда светло

По-рано слънчевата енергия се генерира само с помощта на приземен или на покриви панели. Но благодарение на всички напредъци, споменати по-горе, слънчевата енергия е настроена да стане по-лека, по-гъвкава и приложима навсякъде.