close
Новини

Как да дебатирате с плоскоземци

flatearthbigger

И така, защо хората вярват в това и струва ли си изобщо да влезете в дебат?

Пол М. Сътър е астрофизик от SUNY Stony Brook и института Flatiron, водещ на Ask a Spaceman и Space Radio и автор на „How to Die in Space“.

Редица древни култури вярваха, че Земята е плоска, защото просто не знаеха повече за нея. Но днес остават хора, които все още вярват, че Земята е плоска, въпреки вековете доказателства, доказващи обратното.

И така, защо хората вярват в това и струва ли си изобщо да влезете в дебат?

Изненадващо, макар да има планини на доказателства, дискусията около идеята за „плоска Земя“ изобщо няма нищо общо с доказателствата.

Огледайте се

Казано направо, ние знаем повече за кривината на Земята, отколкото почти всяка друга тема в сферата на физическата наука. Има толкова много експерименти, наблюдения и демонстрации, които от време на време разкриват кривата на Земята.

И всичко започва с хоризонта.

Когато предметите се отдалечават от вас, те започват да изглеждат по-малки и бавно изчезват по много уникален начин: първо дъното им се скрива, а след това и върховете им. Ако някога сте гледали кораб на хоризонта, сами сте се убедили в това. По същия начин, от голямо разстояние върховете на високи предмети, като планини, се виждат много преди техните бази.

Земната атмосфера е способна да играе забавни трикове с очите ни, като различни слоеве въздух огъват светлината в интересни посоки. Това явление, страничен ефект от изкривяването на Земята, не е сигурна гаранция за кривата на нашата планета, но е начало.

Но дори да не можете да погледнете към хоризонта за доказателства, можете да погледнете нагоре.

Различни звезди се виждат от различни части на Земята по два много специфични начина. Първо, има разделение между северното и южното полукълбо. Така че, можете да видите Поларис, звездата почти точно над северния географски полюс на Земята доста лесно в северните ширини.

Но докато пътувате на юг, приближавайки се към екватора, Polaris потъва все по-надолу към хоризонта. След като преминете тази граница, изобщо не можете да я видите – тя е блокирана от кривата на Земята в тази посока.

По същия начин, докато пътувате на юг, нови съзвездия очакват вашия възхитен поглед; такива, които биха били напълно затъмнени от земната крива, ако останете на север.

Има и друг трик, който можете да изиграете. Ако живеете в особено равна зона, ще можете да видите звезди надолу до хоризонта, но не и повече (защото Земята ви пречи). Но ако пътувате нагоре, да речем до върха на планината, ще получите по-добра гледна точка и ще видите звезди по-надолу, отколкото когато сте могли преди.

Всъщност девети век Абасид халиф ал-Мамун изпрати експедиция, за да направи точно това, и използва тези наблюдения за измерване на обиколката на Земята.

Кръгове са навсякъде

Може да не успеете да извършите такова научно изследване до най-близкия ви планински връх. Но има нещо, което можете да направите, за да станете свидетели на изкривяването на Земята в уюта на собствения си двор. Просто трябва да имате късмет.

По време на лунното затъмнение Земята преминава между слънцето и луната, позволявайки на Земята да хвърли сянката си върху Луната. Тази сянка е винаги, винаги винаги кръг, независимо къде се намирате на планетата, независимо от времето на затъмнението. Винаги..

Единственият начин винаги да хвърляте кръгла сянка е, ако нещото, хвърлящо сянката – в случая Земята, е земно кълбо. Въпросът е само на геометрията.

И това да не говорим за безбройните снимки на Земята, направени от орбити около спътници и свидетелски показания на астронавти, идващи от десетки различни държави, космически програми и частни организации.

Нашата извита Земя също се подрежда перфектно с цялата физика .. Освен това всички останали планети, открити някога, също изглеждат кръгли, защото така гравитацията харесва нещата.

Ако използвате гравитацията, да речем, да се доверите на вашия GPS, за да ви даде точни позиции и да изчисли траектории, тогава същата тази сила ще формира материал с размерите на Земята в топка.

Аргументирайки се с доказателства

Не мисля обаче, че тази дискусия наистина е свързана с действителните доказателства или научния процес.

Хората, които вярват, че Земята е плоска, не стигат до това заключение от същите видове наблюдения. Вместо това те вярват, че ни заблуждават и лъжат, че учените искат да повярвате, че Земята е кръгла, въпреки нейната плоскост.

Така че въпросът не е “защо хората вярват в плоска Земя”, а по-скоро “защо хората вярват в конспирация?” И отговорът е същата причина, поради която винаги е: липса на доверие.

Много хора не вярват на обществото около себе си, най-вече на представителите на това общество. Това доверие често пада още повече, когато става въпрос за елитни представители на това общество, което включва държавни служители, членове на академичните среди и учени като мен.

Твърдейки, че Земята е плоска, хората наистина изразяват дълбоко недоверие към самите учени и наука.

Така че, ако се окажете в разговор с плосък Earther, пропуснете доказателствата и аргументите и се запитайте как можете да изградите доверие.