close
Хардуер

Какво е мрежест (mesh) WiFi рутер и защо трябва да си го купите

ASUS_HiveSpot29-ed

Няма значение колко голяма или малка е вашата къща или апартамент, силата на WiFi сигнала може да варира драстично в зависимост от това къде използвате вашия смартфон или лаптоп. Този въпрос е особено разпространен в по-големи домове или домове на няколко етажа. Това се дължи на начина, по който се излъчват WiFi сигналите, заедно с материалите, в които е изграден домът ви.

WiFi сигналите обикновено не пътуват толкова добре, когато се сблъскват с твърд материал, като тухла или бетон. Колкото повече ъгли или стени имате, или колкото повече предмети са на пътя на сигнала, толкова по-лошо ще получите вашето приемане.

И така, как да поправите този проблем?

Това е мястото, където мрежовите WiFi рутерни системи влизат в игра и с нарастването на тяхната популярност някои от вас може би се чудят какво представляват, ако трябва да получите такава. Така че нека да разбием това за вас.

Какво е мрежест WiFi рутер?

Мрежевият WiFi рутер е почти рутер в основата му. Помислете за мрежова WiFi рутер система като множество рутери, които са свързани към вашия модем, но всички те споделят една и съща WiFi мрежа. Те също работят безжично, което означава, че можете лесно да ги поставите около дома си, за да покриете всякакви мъртви места, без да се налага да влачите кабели, което може да бъде разхвърляно и обезпокоително за по-големи домове.

Mesh WiFi рутер VS разширители на обхвата

Сега някои от вас може би са чували за разширители на обхвата. Те основно разширяват безжичния обхват на вашия рутер. Така че защо не разширител на обхвата вместо мрежест WiFi рутер? Възможно е да разчитате на разширител на обхвата, ако имате малък дом, но ако имате голям дом, разширителите на обхвата може да не са идеални.

Това е така, защото с разширители на обхвата, това може да намали скоростта на вашата мрежа. Той може също да създаде проблеми със свързаността, при които в зависимост от местоположението ви в стаята или къщата може да прескочи между разширителя и рутера, което от своя страна може да прекъсне вашата интернет връзка. Представете си, че ходите от спалнята си, докато гледате видео до хола си, само за да може този поток да бъде прекъснат наполовина, защото той премина от разширителя към вашия рутер.

Защо трябва да притежавате мрежест WiFi рутер

В допълнение към причините, които изброихме по-горе, като премахване на мъртвите точки и също така осигуряване на по-безпроблемна връзка в сравнение с разширителите на обхвата, има и други причини да получите мрежест WiFi рутер система.

Това включва лесно управление на мрежата, където повечето мрежести системи за WiFi рутери днес идват с придружаващи мобилни приложения, което прави управлението на мрежата просто и лесно и всичко това може да се направи на вашия телефон. От друга страна, разширителите на обхвата нямат.

С тези приложения потребителите ще могат да проверяват ефективността на мрежата си, да изключват достъпа до WiFi в определени точки за достъп, да създават мрежи за гости, да свързват умни домашни устройства и т.н.

Мрежевите WiFi рутери също са „по-интелигентни“, защото за разлика от разширителите на обхвата или обикновения ви рутер, съвременните мрежести мрежи за WiFi рутери използват алгоритми и софтуер, за да определят най-добрия начин за маршрутизиране на връзката ви, като целта е да се даде на потребителя най-добрата възможна връзка от къде са те.

 

Недостатъци на мрежовите WiFi рутери

Разбира се, с всичките му предимства, има и недостатъци. Най-очевидното би било цената.

С разширителите на гамата можете лесно да вземете евтина за себе си за около $20, но мрежеста WiFi рутер система, като Google Nest WiFi, ще бъде на цена от 269 долара. Това е значително увеличение на разходите, което някои може би не могат да оправдаят.

Системите за мрежови WiFi рутери също могат да се чувстват като overkill. Както споменахме, разширителите на обхвата са чудесни за малки домове, така че ако имате сравнително малък дом, мрежеста WiFi система може да се окаже малко прекалено. Това също означава, че ще трябва да се справите с повече оборудване, докато разширителите на обхвата просто се включват в електрическия контакт и сте готови.