close
Новини

За първи път SpaceX е на път да изстреля два космонавта в космоса

crewdragondockingart

В началото всички бяха скептични. Но SpaceX на Илон Мъск опроверга очакванията – и в сряда се надява да направи история, като изведе в космоса двама астронавти на НАСА, първият екипаж на полет от американска земя от девет години насам.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще бъде сред зрителите в космическия център „Кенеди“ във Флорида, за да стане свидетел на старта, на който бе дадена зелена светлина, въпреки месеци на спиране поради пандемията на коронавирус.

На широката общественост, в знак на ограничаване на вирусите, е препоръчано да гледа чрез пряка видео връзка, полета на Crew Dragon който ще бъде изстрелян от ракета Falcon 9 към Международната космическа станция.

Програмата на НАСА за търговски екипи, насочена към разработване на частни космически кораби за транспортиране на американски астронавти в космоса, започна под ръководството на Барак Обама.

Но неговият наследник го вижда като символ на стратегията си да утвърди американското господство в Космоса, както военни – със създаването на Космическите сили – така и цивилни.

Той нареди на НАСА да се върне на Луната през 2024 г., малко вероятно график, но такъв, който даде тласък на космическата агенция.

За 22 години от пускането на първите компоненти на МКС, само космически кораби, разработени от НАСА и от руската космическа агенция, са превозвали екипажи до там.

НАСА използва знаменитата програма за совалки – огромни, изключително сложни крилати кораби, които пренасят десетки астронавти в космоса в продължение на три десетилетия.

Но техните поразителни разходи – 200 милиарда щатски долара за 135 полета – и две фатални произшествия най-накрая сложиха край на програмата. Последната совалка – Атлантида, кацна на 21 юли 2011 г.

След това астронавтите на НАСА научиха руски език и пътуваха до МКС в руската ракета “Союз” от Казахстан, в партньорство, което оцеля срещу политическото напрежение между Вашингтон и Москва.

Но това е било предназначено само да бъде временно споразумение. НАСА беше поверила на две частни компании – авиационния гигант Boeing и Upstart SpaceX – със задачата да проектират и изграждат капсули, които да заменят совалките.

Девет години по-късно SpaceX – основана от Мъск, южноафрикански предприемач, който през 2002 г. също изгради PayPal и Tesla – е готов да стартира.

В 20:33  GMT в сряда, ракета SpaceX Falcon 9 е поставена за излитане от стартовата площадка 39A с капсулата Crew Dragon в горната си част.

НАСА възложи на SpaceX повече от 3 милиарда щатски долара договори от 2011 г. за изграждане на космическия кораб.

Капсулата беше създадена от 49-годишния Робърт Бенкен и Дъглас Хърли, и двамата космически пътници-ветерани – Хърли пилотира Атлантида при последното си пътуване.

Деветнадесет часа по-късно те ще акостират на МКС, където ги чакат двама руснаци и американец.

Прогнозата за времето остава неблагоприятна, с 60 процента вероятност за лоши условия, според прогнозите на Кейп Канаверал.

Следващият стартиращ прозорец е събота, 30 май. Пускането отне пет години по-дълго от планираното, но дори със закъсненията SpaceX победи Boeing.

Тестовият полет на Boeing на своя Starliner се провали поради сериозни проблеми със софтуера и ще трябва да бъде преработен.

“Това беше истинска история на успеха”, заяви пред АФП Скот Хъбърд, бивш директор на центъра на Еймс в Силиконовата долина на НАСА, който сега преподава в Станфорд.

„Имаше огромен скептицизъм“, припомни Хъбард, който се срещна с Мъск преди създаването на SpaceX и също председателства консултативен панел за безопасност на SpaceX.

SpaceX най-накрая излезе на върха със своята по-евтина ракета Falcon 9.

От 2012 г. SpaceX доставя товари на ISS за NASA, благодарение на товарната версия на капсулата Dragon.

Мъск се цели по-високо: той изгражда огромна ракета, “Звезден кораб”, за да заобиколи Луната – и дори да пътува до Марс и в крайна сметка да направи човечеството “вид на много планети”.