close
Новини

Бъдещето на автомобилите е електрическо – но колко близко е това бъдеще?

FordEV-1200×800

Според нов доклад на Bloomberg New Energy Finance 58% от продажбите на пътнически превозни средства в световен мащаб през 2040 г. ще бъдат от електрически превозни средства, но въпреки това те ще представляват по-малко от 33% от всички автомобили на пътя.

Докато популярната научна фантастика поставя високи очаквания за това как ще изглежда бъдещето на транспорта, BloombergNEF (BNEF) нарисува картина как автомобилната индустрия ще се развива в последния си дългосрочен доклад за електрически превозни средства Outlook.

В доклада BNEF очертава, че електрическите превозни средства (EVs) ще ударят 10% от продажбите на пътнически превозни средства в световен мащаб през 2025 г., като този брой ще нарасне до 28% през 2030 г. и 58% през 2040 г. Според проучването, в момента EV-те представляват 3% на глобални продажби на автомобили.

Освен само новите продажби, се очаква EV да представляват 31% от всички автомобили на пътя през 2040 г., което представлява 67% от общинските автобуси, 47% от двуколесните превозни средства (скутери, мотопеди, мотоциклети и т.н.) и 24% от леки търговски превозни средства. Сравнете това с 2020 г., където EVS съставляват 33% от общинските автобуси, 30% от двуколесните превозни средства и 2% от лекотоварните превозни средства.

Що се отнася до брутното използване на превозни средства, BNEF прогнозира, че до 2040 г. в световен мащаб ще излязат 500 милиона пътнически превозни средства в сравнение с общ автомобилен парк от 1,6 милиарда. За съжаление, все още ще има повече мили, движени в световен мащаб от пътнически превозни средства с вътрешно горене, отколкото EV.

Докладът също така подчертава, че до 2022 г. ще има налични 550 EV модели от световни производители на автомобили.